vineri

19 aprilie, 2024

20 august, 2019

„Ordonanța lăcomiei” a diminuat cu 35% profitul pe care l-ar fi înregistrat Translectrica pe primul semestru, compania care operează rețeua națională de transport de electricitate și sistemul energetic național.

Transelectrica (simbol bursier TEL) a trebuit să plătească în avans 17,7 milioane de lei Autorităţii din energie (ANRE) – taxa de 2% din cifra de afaceri impusă de OUG nr. 114/2018, potrivit raportului semestrial al companiei, trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Reglementări toxice

Compania a fost nevoită să împrumute cu 134 de milioane de lei mai mult, pe termen scurt (+252%), inclusiv ca urmare a majorării  de 20 de ori a taxei pe cifra de afaceri a companiilor energetrice (până la 2%).


Taxa impusă de OUG 114 a avut un un impact negativ de 16 milioane , sau de peste 53 % din profitul net total înregistrat de companie, de 30 de milioane de lei.

Totodată, profitul net a fost mai mic cu 69% față de cel din primele şase luni ale anului trecut, deși din activităţile sale profitabile compania a obținut EBIT (profitul înainte de taxe și dobânzi) în creştere cu 23%.

„Impactul de peste 16 milioane de lei, generat din majorarea taxei pe cifra de afaceri a companiilor din energie de la 0,1% la 2%, a fost anticipat şi atenuat de creşterea cu 9% a veniturilor din transport şi alte activităţi pe piaţa de energie”, a declarat Marius-Dănuţ Caraşol, preşedintele Directoratului Transelectrica, citat de Agerpres.

Oficialul Transelectrica mai spune că „deşi au fost costuri mari pe piaţa de energie, am refăcut echilibrul ajustând nevoile fizice, printr-o bună gestionare a mentenanţei instalaţiilor şi a investiţiilor”.

ANRE încasează mai mult de la Transelectrica, dar îi reduce tarifele 


Angajată în campania guvernamentală de reducere a facutrilor energetice, ANRE a redus tarifele pentru serviciile tehnologice de sistem pe care le prestează Transelectrica cu profit reglementat zero.

Astfel încât deși au crescut veniturile din transport, compania a pierdut 98 de milioane de lei din serviciile de sistem și echilibrare, respectiv o pierdere EBIT de 275% față de S1 / 2018.

Totodată, creșterea costurilor de achiziție a energiei care acoperă pierderile tehnice a fost mai mare decât scăderea acestora.

„În ciuda faptului ca nivelul fizic al pierderilor tehnice a fost mai mic faţă de anul precedent (procent pierderi tehnice 2,38% S1 2019 faţă de 2,76% în S1 2018), costurile totale cu achiziţia energiei au fost semnificativ mai mari (+23,6 milioane lei reprezentând +19%)” , spune raportul Transelectrica.

Preţul energie în piaţa angro a crescut „substanțial”, iar prețul preţul mediu total de achiziţie de către Transelectrica a crescut cu 41%, până la 279 lei/MWh în S1 / 2019, potrivit documentului citat.

Comparativ cu realizările la 30 iunie 2018, în primul semestru din 2019 investiţiile Transelectrica au crescut cu 28%, la 85 de milioane de lei. Gradul de realizare a programului de investiţii la 30 iunie 2019 este de 30%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: