4 septembrie, 2015

pibInstitutul Național de Statistică a confirmat estimarea semnal privind creșterea economică de 0,1% pe trimestrul doi a.c. față de trimestrul anterior.

Rezultatul față de același trimestru din 2014 a fost ajustat ușor în sus, la 3,3%, pe seria brută, dar a rămas la +3,7% la seria ajustată sezonier, adică valoarea comunicată la Eurostat.

Datele seci: Vestea bună, vestea rea

Pe prima jumătate a anului, avansul PIB a fost calculat la 3,7% pe seria brută și 3,8% pe seria ajustată sezonier, adică peste previziunile inițiale avute în vedere pentru acest an.


De reținut pentru perfecționarea metodologiei statistice, din seria ajustată sezonier a PIB trimestrial din 2013 încoace nu a mai fost revizuită nici măcar o valoare, ceea ce reprezintă o premieră absolută.

tabel 1Vestea bună este că s-a confirmat creșterea economică peste așteptări din primul semestru al anului, vestea rea este că avansul trimestrial al PIB a coborât la cea mai redusă valoare din ultimele zece trimestre, în parte și ca urmare a unui efect de bază nefavorabil ( pe primul trimestru se înregistrase cea mai mare creștere din ultimele nouă trimestre).

În condițiile în care trimestrele unu și doi contribuie cam în jur de 45% la rezultatul final pe tot anul, ar fi nevoie de un ritm anual de creștere în partea a doua de 2,4% pentru a trece pragul de trei procente. În contextul condițiilor meteo nefavorabile pentru producția agricolă, nu ar fi exclusă o stagnare a PIB la nivel trimestrial și o diminuare a performanțelor economice pe semestrul al doilea.

De unde a venit creșterea PIB

Comerțul și sectorul de informații și comunicații au dat tonul creșterii economice peste așteptări din prima jumătate a acestui an, situată la 3,7% față de aceeași perioadă a anului anterior.


Aceste două ramuri ale economiei menționate mai sus au totalizat peste 50% din avansul PIB. Industria a adus numai o șeptime din creșterea economică iar agricultura nu a contribuit cu nimic.

tbel2De reținut pentru nivelul de taxare existent în prezent, impozitele nete pe produs au determinat o creștere suplimentară de 0,5% (acestea se adună cu valoarea adăugată brută în economie la calculul PIB), de aceeași dimensiune cu cea dată de industrie.

tabel 3Ponderea relativ mare a impozitelor nete în formarea PIB a atins valoarea maximă în primul trimestru din acest an ( 14,2%), pentru a coborî apoi la un nivel apropiat de cel din 2013.

În condițiile deja aprobatei reduceri de fiscalitate, îmbunătățirea colectării va fi importantă nu numai pentru echilibrul bugetar dar și pentru nivelul PIB din 2016.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: