luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2021

Cel puțin 63 de ţări vor suferi o retrogradare a ratingurilor suverane, cu mai mult de o treaptă, până în 2030, dacă emisiile poluante vor continua la nivelul actual, conform unui grup de economiști de la Universitatea Cambridge care au utilizat inteligenţa artificială pentru a face predicţii cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra ratingurilor de ţară.

Eşecul în reducerea poluării va costa guvernele din întreaga lume miliarde de dolari, susţine acest grup de economişti printre care se numără şi Moritz Kraemer, fost director al diviziei de ratinguri suverane de la S&P Global Ratings, scrie Bloomberg, preluată de Agerpres.

Calificativul SUA, de exemplu, ar urma să fie coborât cu două trepte, în timp ce ratingurile Germaniei, Indiei şi Olandei ar putea să sufere o retrogradare cu trei trepte.


Chiar şi îndeplinirea angajamentelor incluse în Acordul de la Paris ar însemna o reducere medie de 0,65 trepte.

„Pe măsură ce schimbările climatice vor afecta economiile naţionale, serviciul datoriilor va deveni mai greu şi mai scump. Pieţele au nevoie de informaţii credibile cu privire la modul în care schimbările climatice se traduc în riscuri materiale”, a declarat Matthew Agarwala, economist la Bennett Institute for Public Policy din cadrul Universităţii Cambridge.

(Citiți și: „Băncile centrale devin preocupate de ecologie: schimbările climatice pun ”semințele” viitoarelor crize financiare”)

Cercetătorii au utilizat inteligenţa artificială pentru a calcula efectele schimbărilor climatice asupra ratingurilor atribuite de S&P pentru 108 ţări de-a lungul mai multor perioade de timp. Potrivit cercetătorilor, „fără o reducere serioasă a emisiilor”, 80 de ţări vor suferi o reducere a ratingurilor cu o medie de 2,48 trepte până în 2100, India şi Canada vor fi retrogradate cu peste cinci trepte, iar China cu opt trepte.

Comparativ, până acum, pandemia a condus la 48 de retrogradări de rating de către cele trei mari agenţii de evaluare în perioada cuprinsă între luna ianuarie 2020 şi luna februarie 2021.

Țările cel mai expuse riscurilor climatice – risc de diminuare a PIB-ului cu 5% până în 2050


Deţinătorii de obligaţiuni trebuie să înceapă să ţină cont de încălzirea globală atunci când iau decizii de investiţii deoarece ţările cele mai expuse riscurilor asociate cu schimbările climatice ar putea suferi o diminuare a Produsului Intern Brut cu mai mult de o cincime până în 2050, susţin analiştii de la FTSE Russell.

În cel mai pesimist scenariu, SUA ar urma să piardă 20% din PIB până în 2050, iar ţările cele mai apropiate de ecuator, sau cele ale căror economii au emisii mari de carbon, sunt chiar mai vulnerabile, se arată în raportul FTSE Russell. De exemplu, economia Malaeziei ar putea suferi o diminuare de 31%. Aceste prognoze, care ţin cont de tendinţele înregistrate de emisiile de gaze cu efect de seră şi eforturile ţărilor pentru rezolvarea acestei probleme, arată care sunt riscurile la care se expun investitorii atunci când fac pariuri pe terme lung pe obligaţiunile suverane.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Statele în curs de dezvoltare cu ratinguri mai slabe vor suferi mai mult de pe urma efectelor fizice ale schimburilor climatice, în timp ce statele care beneficiază de ratinguri de top vor fi retrogradate mai sever, susţin economiştii de la Universitatea Cambridge, care precizează că acest lucru se potriveşte cu natura ratingurilor suverane: cele de la vârf au loc să cadă mai mult.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: