joi

18 aprilie, 2024

12 iulie, 2022

Programul Start-Up Nation 2022 (ediția a treia) se va lansa pe 19 iulie și are un buget total de 2,2 miliarde de lei, însă Ministerul Antreprenoriatului și Turismului are bugetate doar 520 de milioane de lei.
Diferența de 1,7 miliarde se speră a fi obținută în urma rectificării bugetare de luna viitoare, a anunțat ministrul de resort, marți, Constantin-Daniel Cadariu.

Start-Up Nation 2022 are doi piloni, cel clasic, similar celor din anii anteriori și un al doilea pilon, de 200 de milioane de lei, destinat diasporei.

”Pentru pilonul principal, avem disponibil pe angajament 500 de milioane de lei. Pe pilonul pentru diaspora avem 20 de milioane de lei credite bugetare. Trebuie diferența până la două miliarde de lei pentru pilonul principal și până la 200 de milioane la pilonul pentru diaspora. Suma sperată de noi la rectificare pentru acest program va fi undeva la 1,7 miliarde de lei bani suplimentari pentru a putea închide acest program în cursul acestui an”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu.

Cele mai importante detalii despre Start-Up Nation 2022

  • granturi maxime de 200 de mii de lei pentru acei beneficiari care vor crea cel puțin două locuri de muncă;
  • granturi maxime de 100 de mii de lei pentru acei beneficiari care vor crea un loc de muncă;
  • Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) este partener în cadrul ediției din acest an; va exista un procent de cofinanțare, între 5% și 15% din valoarea eligilbilă a proiectului;
  • nu va mai fi punctat numărul de locuri de muncă create;
  • cei care vor să aplice trebuie să nu mai fi aplicat la o ediție anterioară;
  • pachet fix destinat digitalizării în valoare de 5.000 de euro;
  • programul precizează sumele maxime care pot fi alocate pentru anumite cheltuieli: pentru beneficiarii care creează două locuri de muncă, 60 de mii de lei din grant pot merge pe plata salariilor (pentru un loc de muncă, 30 de mii); cheltuielile cu consultanța pot fi de maximum 10 mii de lei;
  • punctaj suplimentar pentru componenta verde;
  • companiile eligibile sunt: microîntreprinderile și IMM-urile înființate după data de 1 ianuarie 2020;
  • se vor puncta activitățile cu plus valoare în România, investițiile noi, energia verde, digitalizarea și pregătirea antreprenorială;
  • în caz de egalitate, cheile finale de departajare vor fi două: valoarea exactă a procentului aferent investiției în echipamente și abia pe ultimul loc data și ora înscrierii în program.
  • pilonul destinat românilor din diaspora: aplicanții vor trebui să facă dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni până în momentul înscrierii; documentele care pot atesta: permis de ședere, dovadă de stabilire, viză de rezidență, certificat de rezidență;

Scopul programului îl reprezintă stimularea înființării și dezvoltării IMM-urilor, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, dezvoltarea durabilă, creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă bazată pe digitalizare, inovare și pregătire antreprenorială, crearea de noi locuri de muncă, a anunțat ministrul.

Ministerul anticipează că de acest program vor beneficia zece mii de companii, iar pentru pilonul diaspora sunt așteptați o mie de beneficiari.

Sistemul funcționează în sistem ramburs

Înscrierile la Start-up nation 2022 vor începe pe 19 iulie, la ora 10, iar perioada de înscriere va fi de 30 de zile lucrătoare.


Granturile vor putea fi folosite pentru: echipamentele tehnologice, sisteme, instalații, echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie și vehicule 100% electrice, spații de lucru, de producție, pentru prestări servicii și comerț, mijloace de transport, achiziționare de mobilier, aparatură birotică și sistem de protecție a valorilor umane și materiale.

Programul funcționează pe sistemul de ramburs. Antreprenorii fac achiziția din surse proprii sau cu ajutorul partenerilor bancari și aduc documentația de decont pentru a primi ajutorul de minimis.

Ministerul se așteaptă ca primele documente de decont să ajungă cel mai devreme în decembrie.

Bilanțul edițiilor anterioare

În 2017, la prima ediție Start-up nationa, bugetul a fost 1,7 miliarde de lei. Au aplicat 29 de mii de companii. Numărul de beneficiari a fost de 7.150 de întreprinderi.

S-au creat atunci 17.688 de noi locuri de muncă, dintre care 14.300 au fost persoane din categoriile celor defavorizate, inclusiv șomeri.

Conforma datelor de la sfârșitul anului trecut, 7.075 dintre companiile beneficiare erau în funcțiune.

În 2018, la a doua ediție, bugetul a fost de aproximativ 1,6 miliarde de lei. Au aplicat 30 de mii de firme. Numărul de beneficiari a fost de 8.100.

S-au creat atunci 38.100 de noi locuri de muncă, dintre care 29.000 au fost persoane din categoriile celor defavorizate, inclusiv șomeri.

Conforma datelor de la sfârșitul anului trecut, 6.960 dintre companiile beneficiare erau în funcțiune.

”100% din fondurile alocate s-au întors în 3 ani la bugetul de stat prin crearea locurilor de muncă și prin taxele plătite de beneficiari”, a anunțat ministrul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: