miercuri

30 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iunie, 2022

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri moratoriul bancar, prin care persoanele fizice și juridice afectate de criza energetică vor avea posibilitatea să-și amâna ratele, pe o perioadă de până la 9 luni, în urma unei solicitări însoțite de o declarație pe proprie răspundere privind creșterea cheltuielilor/costurilor cu minimum 25% față de anul trecut, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

”Actul normativ se adresează debitorilor persoane fizice afectați de efectele generate de creșterea prețurilor, inclusiv la alimente și utilități, determinată direct sau indirect de criza energetică și de invazia Rusiei în Ucraina prin scăderea veniturilor”, se arată în nota de fundamentare.

Pentru debitorii persoane fizice se prevede prezentarea declarației pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.


Pentru debitorii persoane juridice se prevede prezentarea unei declarații pe propria răspundere

  • privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021;
  • privind angajamentul de a nu distribui/plăți dividende și de a nu acorda sau rambursa credite către acționari pe perioada aplicării facilității de amânare la plată cu excepția întreprinderilor publice;
  • privind faptul că nu înregistrează un nivel al activului net sub nivelul unei valori egale cu jumătate din capitalul social.

De asemenea, creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți în legătură cu bilete la ordin sau cecuri, în ultimele șase luni anterioare datei solicitării.

Prelungirea schemei de credite garantate pentru IMM-uri

Guvernul a aprobat totodată aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus.


”Este o măsură pe care o luăm în vederea continuării sprijinirii IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniul digitalizării, cercetării și inovării, precum și începerea de startup-uri”, a anunțat premierul.

Componentele Schemei de ajutor de stat sunt IMM INVEST, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST

Programul constă în acordarea fiecărui beneficiar participant în program a unuia sau mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau a unuia sau mai multor credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanțelor.

”Astfel, se are în vedere sprijinirea accesului la lichidități a întreprinderilor mici și mijlocii, a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și a întreprinderilor mari a căror activitate economică a fost afectată de conflictul armat din Ucraina, precum și încurajarea și stimularea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și UAT-urilor care realizează proiecte de investiții în sectorul construcțiilor”, se arată în nota de fundamentare a OUG.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: