luni

22 aprilie, 2024

14 septembrie, 2021

Persistența blocajului și a incertitudinilor politice pe termen mediu poate perturba progresul reformei fiscale atât de necesară în România, chiar dacă nu sunt de așteptat riscuri iminente pentru consolidarea fiscală pe termen lung, spune o notă a Standard & Poor’s.

Agenția de rating a constatat adoptarea rectificării fiscale chiar și în condițiile politice actuale și, deocamdată, contează pe capacitatea economiei României de a-și continua creșterea.


„Cu toate acestea, în cazul în care blocajul politic persistă, acesta ar putea perturba progresul reformei fiscale atât de necesare. Credem în continuare că consolidarea fiscală pe termen mediu și reechilibrarea structurii bugetare a României, ajutate de absorbția cu succes a finanțării UE, sunt elemente cheie pentru stabilizarea pozițiilor fiscale și externe ale țării”, spune nota citată.

Prudența agenției de rating este exprimată în contextul creșterii până la 3,72% a dobânzii la care se împrumută România pe piețele internaționale.

(Citiți și: „Finanțele internaționale pun România ”la colț”: creștere bruscă la 3,72% a dobânzilor pe termen lung. Top-ul dobânzilor în UE”)

Standard & Poor’s nu uită să precizeze că premierul Florin Cîțu va trebui să se prezinte, în termen de 45 de zile, pentru un nou vot în Parlament pentru cabinetul său, acum fără susținerea unei majorități politice.

Totodată, schimbările politice survin „în timp ce Guvernul se angajează în discuții cu autoritățile europene pentru a asigura obținerea fondurile aferente Facilității UE de Redresare și Reziliență”, adaugă nota agenției de evaluare financiară.

România a depășit așteptările S&P de creștere economică


Deocamdată, reluarea creșterii economice a României ajută la diminuarea presiunilor fiscale asupra poziției Guvernului. Economia a revenit deja la nivelul pre-pandemic, crescând cu 6,5% în prima jumătate a anului 2021 și depășind prognoza noastră din aprilie, de creștere cu 5% pe întregul an”, spune Standard & Poor’s.

În 16 aprilie agenția a revizuit perspectivele României din „negative” în „stabile”, tocmai pe seama reducerii riscurilor fiscale. Tot atunci a fost confirmat și ratingul „BBB – / A-3”, cel mai scăzut la care mai este recomandată investiția în titlurile de stat românești.

(Citiți și: „Standard & Poor’s a îmbunătăţit, de la ”negativ” la ”stabil”, perspectiva ratingului acordat României: primul pas pozitiv în 8 ani”)

Și clasificările celelalte două mari agenții de rating, Moody’s și Fitch, sunt la cel mai scăzut nivel recomandat investitorilor, dar cu perspectivă negativă.

Următoarea analiză a clasificării Standard & Poor’s  va avea loc în 15 octombrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: