marți

23 aprilie, 2024

17 noiembrie, 2022

România bifează 4 din cele 7 pre-condiții ale declanșării unei spirale de creștere a salariilor și prețurilor: o piață a muncii încordată, creștere de salarii în două cifre și apropiată de o inflație prodigioasă și politică fiscală relaxată, care le stimulează pe primele trei criterii.

Ungaria și Polonia mai sunt în aceeași situație. Toate celelalte țări din Europa Centrală și de Est (ECE) se confruntă cu aceste pericol, dar în măsuri diferite – potrivit unei analize a Erste Group Research.

Dintre toate criteriile se remarcă încordarea pieței muncii alimentată de tentația a compensa creșterea prețurilor cu cea a salariilor, care oferă forță de negociere celor ce vor (noi) locuri de muncă.


La celelalte trei precondiții țările ECE stau relativ bine: așteptările inflaționiste sunt mari dar încă ținute sub control (ancorate) prin măsurile luate de băncile centrale; acestea au reacționat cu creșteri proporționate de dobânzi la salturile inflaționiste; piețele financiare au răspuns la politicile monetare.

Guvernul României are cea mai intervenționistă politică

Până la ordonanța de urgență care a impus, recent, în România reglementarea prețurilor angro la energie, guvernul Cehiei avea cea mai intervenționistă politică. Acum guvernele ambelor țări au bifate șase din 7 criterii de intervenție.

Intervențiile în piață sunt menite să protejeze cetățenii și afacerile cu cel mai mare grad de vulnerabilitate.

Dar dacă intervențiile guvernamentale nu sunt calibrate cu grijă, pot deveni pro-inflaționiste și pot deveni piedici în îndeplinirea propriilor scopuri.


O politică fiscală relaxată este un factor important care slăbește eficiența măsurilor de reducere a inflației – amintește analiza citată.

Creștere de salarii cu două cifre în România. Aproape de inflație

„Piața muncii este mai încordată ca niciodată”, remarcă analiștii Erste Group Research (EGR).

Și deși șomajul este la minime istorice, oferta de locuri de muncă este în creștere. Ceea ce alimentează presiunile inflaționiste pentru că oamenii au forță de negociere mai mare a salariilor pe care le cer de la companii.

Creșterea salariilor în România este cea mai apropiată din regiune de creșterea prețurilor, după Ungaria și Polonia.

În schimb productivitatea reală a muncii este cea mai scăzută.

Nu sunt favorabile nici anumite aspecte structurale, precum vârsta de pensionare redusă și, în consecință, scăderea forței de muncă disponibile.

Sondajele arară așteptări privind creșterea șomajului în următoarele 12 luni.

„Teama de șomaj ar putea slăbi forța de negociere a angajaților și ar reduce presiunea inflaționistă  a salariilor”. Și ar descuraja indexarea  salariilor, de al cărei grad depinde probabilitatea declanșării spiralei salarii – prețuri, spune analiza  EGR.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: