marți

16 iulie, 2024

14 noiembrie, 2022

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în sus prognoza de inflație pentru sfârșitul acestui an, de la 13,6% estimarea din august, la 16,3% noul procent prezentat luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Pentru anul viitor, prognoza a fost majorată la 11,2%, față de 7,5%. BNR estimează că inflația va coborî la 4,2% în 2024.

Mugur Isărescu a precizat că noua prognoză a fost aprobată de conducerea BNR înainte de adoptarea OUG-ului privind plafonarea prețurilor la energie și după august 2022. Din calculele specialiștilor băncii centrale, o continuare a plafonării ar reduce inflația cu patru puncte procentuale, însă aceștia nu au avut suficient timp pentru a analiza toate măsurile decise de executiv la sfârșitul săptămânii trecute.


”Extinderea schemei de plafonare după 31 august, nu OUG în totalitate care are multe modificări, sugerează la prima vedere un nivel al indicatorului la finele anului 2023 cu circa 4 puncte procentuale sub nivelul indicat de scenariul de bază”, a declarat Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflației a coborât ușor în octombrie, la 15,3%, față de 15,9% în luna precedentă, în mare măsură o consecință a efectului de bază, în contextul în care prețurile de consum au crescut cu 1,3% în luna trecută față de septembrie, reiese din datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Rata inflației este extrem de importantă deoarece în funcție de evoluția acesteia sunt luate deciziile de politică monetară, respectiv deciziile de majorare a dobânzilor. O inflație în creștere forțează BNR să urce dobânzile mai mult, iar creșterea acestora are un efect recesionist asupra economiei.

Cele mai semnificative scumpiri față de anul trecut s-au înregistrat în rândul mărfurilor alimentare, unde creșterile de prețuri au fost de 20,6%. Indicele prețurilor de consum pentru mărfurile nealimentare au crescut cu 14,4% în octombrie față de octombrie 2021, iar serviciile s-au scumpit, în medie, cu 8,3%.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: