miercuri

21 februarie, 2024

18 ianuarie, 2021

Noua taxă digitală introdusă de Spania asupra companiilor tehnologice a intrat în vigoare luni, primele impozite urmând să fie colectate în martie și aprilie și sunt estimate la circa un miliard de euro, scrie Euractiv.

Turismul și serviciile, sectoare care sunt ținute la ora actuală pe linia de plutire în principal datorită sprijinului guvernamental, se vor număra printre principalii beneficiari ai acestor venituri bugetare suplimentare.

Spania speră în continuare la un acord european cu privire la impozitarea uniformizată a companiilor tehnologice. Guvernul de la Madrid a precizat că introducerea acestei taxe naționale, o soluție adoptată și de țări precum Austria, Franța și Marea Britanie, în absența unui acord la nivel european, reprezintă un pas în direcția ”aducerii taxării în secolul 21”.


Experții avertizează însă că noul impozit riscă să reducă investițiile atrase de Spania în acest sector. ”Taxa Google”, cum a fost supra-numită, prevede impozitarea cu 3% a veniturilor companiilor tehnologice cu venituri globale de peste 750 de milioane de euro și de peste 3 milioane de euro în Spania.

SUA au avertizat la finele săptămânii trecute că noua taxă discriminează companiile americane, restricționează comerțul internațional și este inconsistentă cu principiile internaționale de taxare.

Tot de luni a intrat în vigoare ”taxa Tobin” asupra tranzacțiilor financiare, care prevede un impozit de 0,2% asupra operațiunilor de vânzare-cumpărare de acțiuni a unor companii spaniole mari, evaluate la peste un miliard de dolari. Un număr de 57 de companii sunt vizate, printre care Inditex, Iberdrola, Banco Santander, BBVA, Amadeus, Cellnex, Endesa, AENA, Siemens, Naturgy și Telefónica.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: