30 octombrie, 2022

Încrederea americanilor în economia Statelor Unite a scăzut în octombrie, după două creşteri lunare consecutive, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la inflaţie şi o posibilă recesiune anul viitor, dar gospodăriile au rămas dornice să achiziţioneze articole mari, cum ar fi autovehicule şi electrocasnice, transmite Reuters.

Creşterea constantă a intenţiilor de cumpărare ale consumatorilor ar putea oferi o anumită stabilitate economiei pe termen scurt.

Dar există semne că majorările agresive ale dobânzii de politică monetară a Rezervei Federale încep să răcească piaţa muncii, cu o scădere a ponderii consumatorilor care consideră locurile de muncă ”abundente” şi o creştere a celor care spun că angajarea este ”greu de obţinut”.


”Cel mai mare risc sunt efectele întârziate necunoscute ale înăspririi cumulate a politicii Fed, iar economia ar putea să nu simtă efectele complete până anul viitor, când riscurile de recesiune sunt mari”, a declarat Jeffrey Roach, economist-şef la LPL Financial din Charlotte, Carolina de Nord.

Încredere scăzută în rândul populației active

Indicele de încredere a consumatorilor al Conference Board a scăzut la 102,5 luna aceasta, de la 107,8 în septembrie. Economiştii chestionaţi de Reuters estimaseră indicele la 106,5.

Scăderea încrederii a fost la toate grupele de vârstă, dar mai pronunţată la categoria de vârtsă cuprinsă între 35 și 54 de ani şi la cea de 55 de ani şi peste.

La nivel regional, au existat scăderi marcante în Florida, probabil din cauza uraganului Ian şi Ohio.


Aşteptările consumatorilor privind inflaţia pe 12 luni au crescut la 7,0%, reflectând probabil o inversare recentă a preţurilor benzinei, după o scădere în timpul verii, de la 6,8% luna trecută. Mâncarea rămâne, de asemenea, foarte scumpă.

Inflaţia mare şi scăderea încrederii sunt o lovitură pentru preşedintele Joe Biden şi speranţele democraţilor de a-şi păstra controlul asupra Congresului la alegerile intermediare din 8 noiembrie, scrie Reuters, citat de news.ro.

(Citește și: „Douglas Diamond, laureatul Nobel pentru economie: Două motive pentru care SUA sunt „cu adevărat expuse” unei crize financiare”)

Fed, care luptă cu cea mai rapidă accelerare a inflaţiei din ultimii 40 de ani, şi-a majorat rata dobânzii overnight, de referinţă, de la aproape zero în martie la intervalul actual de 3,00% la 3,25%, cel mai rapid ritm de înăsprire a politicilor dintr-o generaţie sau mai mult.

Este probabil că această dobândă va încheia anul la mijlocul intervalului de 4%, pe baza previziunilor şi comentariilor recente ale oficialilor băncii centrale din SUA.

Indicele situaţiei economice actuale al sondajului, bazat pe evaluarea consumatorilor cu privire la condiţiile actuale de afaceri şi de pe piaţa muncii, a scăzut la 138,9, cel mai redus nivel din aprilie 2021, de la 150,2 în septembrie.

Indicele său de aşteptări, bazat pe perspectivele pe termen scurt ale consumatorilor pentru venituri, afaceri şi condiţiile pieţei muncii, a scăzut la 78,1, de la 79,5 luna trecută.

Indicele referitor la aşteptările de viitor rămâne sub 80, un nivel asociat cu o recesiune, şi sugerează că riscurile unei recesiuni ar putea fi în creştere.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: