Laureat al premierului Nobel pentru Economie în această toamnă, profesorul de finanțe Douglas Diamond, avertizează că economia Statelor Unite este expusă la două pericole care ar putea declanșa o nouă criză financiară dacă nu se iau măsuri, informează Business Insider.
Conform sursei citate, preziviunile privind o recesiune în 2023 se înmulțesc, inflația este la un nivel istoric, iar ultimul lucru de care are nevoie Statele Unite acum ar fi o altă criză financiară.
Dacă Fed adoptă creșteri neașteptate ale ratelor dobânzilor, ar putea declanșa haosul pieței, astfel că populația și investitorii o să-și piardă încrederea în sistemul financiar-bancar, a spus economistul.
Cea de-a doua tendință observată de Douglas Diamond este faptul că firmele sunt la creșterea costurilor îndatorării, întrecut au trecut anii în care ratele dobânzilor erau aproape de zero.
Douglas Diamond cunoaște sistemul financiar și vulnerabilitățile acestuia, întrucât el și colegul său Philip Dybvig – cu care a împărțit premiul Nobel, împreună cu fostul președinte al Rezervei Federale Ben Bernanke – au scris o lucrare extrem de influentă în 1983, care explica rolul băncilor în economie.
Istoria se poate repeta
Cei doi economiști au detaliat modul în care băncile acționează ca intermediari în preluarea depozitelor deponenților și oferirea de împrumuturi pe termen lung întreprinderilor și altor debitori.
Totuși, acest echilibru se poate relaxa rapid dacă dispozitivele de protecție potrivite nu sunt la locul lor. Dacă încrederea în sistemul financiar se estompează, un val de deponenți își pot retrage banii imediat și pot falimenta băncile care susțin întregul sistem financiar.
Așa s-a întâmplat în timpul crizei financiare din 2007. Criza ipotecare subprime a redus încrederea publicului în bănci și a declanșat Marea Recesiune, pe măsură ce cheltuielile americanilor au scăzut.
Băncile se află în „poziții de capital mult mai bune decât erau” înainte de Marea Recesiune, spune Douglas Diamond, profesor de finanțe la Booth School of Business de la Universitatea din Chicago.
Cu toate acestea, pandemia coronavirusului și criza inflației au aruncat sistemul financiar într-o mare de incertitudine.
„Frica de frică însăși” poate declanșa un cerc vicios
Pe fondul inflației în creștere și a luptei istorice intense a Fed împotriva creșterii prețurilor, ar putea să nu fie nevoie de mult pentru ca neîncrederea în sectorul financiar să crească.
Crizele financiare sunt în mod inerent imprevizibile, iar creșterile ratelor mai rapide decât de obicei ar putea fi suficiente pentru a distruge sentimentul de securitate al publicului, a spus Diamond.
„Evenimente oarecum neașteptate pot provoca o criză financiară sau perioade de neîncredere pentru a-i determina pe oameni să se grăbească la retrageri de depozite înainte ca alții să ajungă acolo”, a spus el pentru Insider.
Până acum, Fed a evitat o astfel de surpriză. Banca centrală și-a anticipat deciziile privind ratele în mod eficient în săptămânile dinaintea reuniunilor lor de politică mometară, conducând investitorii și economiștii să aibă cel puțin o previziune destul de fiabilă a modului în care ratele dobânzilor se vor schimba.
Exemplul din Marea Britanie
Această securitate nu este un lucru sigur, iar evenimentele recente din Marea Britanie oferă un exemplu prevestitor al modului în care o politică neașteptată poate șoca publicul.
După ce propunerile de impozitare ale primului ministru Liz Truss au condus la deprecierea lirei sterline și au afectat obligațiunile de stat, Banca Angliei a fost forțată să intervină cu achiziții nelimitate de obligațiuni pentru a susține piața.
Mișcarea a subminat eforturile băncii de a reduce inflația prin pomparea de numerar în economia aflată în dificultate și, deși o parte din pagubele au fost atenuate, episodul a erodat încrederea în sectorul financiar al Marii Britanii, așa cum demonstrează o liră mai slabă și randamentele mai mari ale guvernului.
Cu pandemia, războiul Rusia-Ucraina și o încetinire globală care creează incertitudini uriașe, Fed nu este ferită de un episod similar. Modificările neașteptate ale ratelor ar putea fi suficiente pentru ca investitorii să-și mute banii și să semene discordie pe piețele financiare, consider Douglas Diamond.
„Să presupunem că știți că ratele dobânzilor vor crește cu 300 de puncte de bază luna viitoare. V-ați planifica în avans să vă asigurați că nu aveți un portofoliu care va fi șters”, se întreabă economistul.
Anii cu dobânzi scăzute se întorc pentru a bântui SUA
Ciclul rapid de modificare a politicii monetare al Fed vine după o perioadă de ani buni în care ratele de dobândă erau aproape de zero.
Întreprinderile și debitorii se așteptau ca ratele pe termen scurt „să rămână practic constante și în jurul valorii de zero pentru o perioadă lungă de timp”, a spus laureatul premierului Nobel pentru economie.
Cu alte cuvinte, a fost relativ ieftin pentru populație să acceseze un card de credit, sau un împrumut pentru achiziția unei mașini, o ipotecă sau orice alt tip de datorie.
„Oamenii nu cumpărau asigurări prin datorii pe termen lung sau prin schimburi de dobânzi”, a spus el pentru Insider. „În această împrejurare, când ridici efectiv ratele dobânzilor în grabă, vei fi cu adevărat expus. De aceea suntem cu adevărat expuși chiar acum”.
Citește și: „Inflația din SUA s-a menținut peste așteptări, Fed va continua majorările agresive de dobânzi”
Creșterile de rate ale Fed pot părea mici – fracțiuni de punct procentual -, dar se pot adăuga la o povară financiară semnificativă. Aceste modificări cresc costurile de împrumut în întreaga economie, lovind toate tipurile de împrumuturi, de la credite ipotecare până la datoriile cardurilor de credit. Ratele ipotecare, de exemplu, au crescut, de la 4,2% când Fed a început acest ciclu de majorări, la 6,9% în prezent.
Majorarea ratelor dobânzii crește datoria companiilor, ceea ce înseamnă un risc mai mare către insolvențe și faliment. Dacă populația și companiile încep să simtă o criză de credit, ar putea declanșa un cerc vicios similar cu cel prin care a trecut lumea în 2007.
Oficialii Fed au precizat, de asemenea, că planurile lor nu se opresc aici. Proiecțiile publicate de banca centrală au indicat că factorii de decizie vor crește rata de referință cu încă trei sferturi de punct procentual în noiembrie și cu jumătate de punct în decembrie.
Mai mult, datele recente privind inflația sunt mult mai proaste decât se așteptau analiștii, astfel că aceștia anticipează o acțiune și mai agresivă din partea Fed.
***