Reducerea producției de petrol de către Grupul OPEC+, măsură luată miercuri, 5 octombrie, a produs o creștere ușoară a cotației țițeiului, piețele având o reacție normală.
Cotațiile țițeiului au crescut cu mai puțin de 1% față de nivelurile înregistrate cu o zi în urmă. Joi, în jurul orei 17 (ora României), țițeiului Brent era tranzacționat la un preț de 93,4 dolari/baril, prețul maxim atins fiind de 94,36 de dolari.
Țițeiul WTI era tranzacționat la o valoare de 87,7 dolari, în ușoară creștere față de ziua de ieri, maximul atins fiind de 88,51 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din 15 septembrie.
Preţurile au crescut, de asemenea, pe baza datelor guvernului SUA care au arătat că stocurile americane de ţiţei şi combustibil au scăzut săptămâna trecută.
SUA scoate țiței din rezerve
După anunțul celor de la OPEC+ referitoare la reducerea producției cu aproape 2 milioane de barili pe zi începând cu 1 noimebrie, administrația Biden a temperat piața anunțând că Statele Unite „vor pune pe piaţă luna următoare zece milioane de barili din rezervele strategice de petrol, în continuarea retragerilor istorice decise în martie”.
În luna martie, Casa Albă a anunţat că va injecta pe piaţă un milion de barili pe zi timp de şase luni, programul urmând să ia sfârşit la finele lui octombrie.
(Citiți și: OPEC+ reduce drastic producția de petrol, în ciuda presiunilor SUA)
Președintele SUA, Joe Biden, s-a declarant dezamăgit de decizia obtuză a OPEC+” de a-şi reduce drastic producţia de petrol, după ce Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a ignorat apelurile Casei Albe.
Mai mult, Joe Biden a făcut apel la „companiile americane din sectorul energiei să facă să scadă preţurile la pompă”, acesta fiind conştient că o creştere a preţurilor carburanților, cu o lună înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului, ar submina şansele partidului său la scrutin.
Ce state vor scădea producția
Conform, ministrului saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman, reducerea reală a producției va fi de aproximativ 1 milion până la 1,1 milioane bpd, întrucât membrele OPEC și partenerii au avut livrări mai mici în perioada august și spetembrie față de planurile anunțate anterior.
Reducerea de 2 milioane de barili pe zi a fost luată ca un răspuns la creșterea ratelor dobânzilor globale și o slăbire a economiei mondiale.
Conform datelor grupului OPEC+, statele care vor prelua cea mai mare parte a poverii reducerilor sunt Arabia Saudită și Rusia.
Așa cum se poate observa din tabelul de mai jos, Arabia Saudită și Rusi își vor reduce producția cu 0,52 milioane de barili/zi.
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că Rusia ar putea reduce temporar producția ca răspuns la un plan condus de SUA de a impune un plafon de preț pentru petrolul rusesc.
***