Angajații din zona euro ar putea beneficia de o creștere salarială de 4% în 2023, potrivit unui sondaj realizat de Banca Centrală Europeană (BCE) în rândul companiilor, însă aceasta nu va compensa scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, generată de avansul vertiginos al prețurilor, scrie Politico.
„Presiunile salariale au continuat să crească și au devenit din ce în ce mai mult o preocupare suplimentară pentru costurile multor firme”, reiese din sondajul BCE, realizat în rândul a 69 de companii nefinanciare de top, între 26 septembrie și 6 octombrie.
Creșterea salariilor a fost „redusă sau modestă” în 2022, deoarece acestea erau încă determinate în mare măsură de acordurile încheiate în 2021 sau mai devreme. Mulți angajați au primit însă plăți temporare pentru a-i ajuta să facă față costului mai ridicat al vieții.
Dar, pe măsură ce inflația se menține la niveluri ridicate, tot mai multe companii se așteaptă ca acordurile salariale să ducă la creșteri permanente ale costurilor cu angajații.
„Printre (companiile care, n.r.) au dat indicații cantitative cu privire la așteptările lor pentru creșterea salariilor, o mare majoritate se aștepta la creșteri de 4% sau mai mari (și, în multe cazuri, substanțial mai mari) în 2023”, potrivit BCE.
În ciuda acestor creșteri, mulții angajați din zona euro s-ar putea confrunta în continuare cu o scădere a puterii de cumpărare, având în vedere că BCE are o prognoză medie de inflație de 5,5% pentru 2023.
***