vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 octombrie, 2022

Angajații din zona euro ar putea beneficia de o creștere salarială de 4% în 2023, potrivit unui sondaj realizat de Banca Centrală Europeană (BCE) în rândul companiilor, însă aceasta nu va compensa scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, generată de avansul vertiginos al prețurilor, scrie Politico.

„Presiunile salariale au continuat să crească și au devenit din ce în ce mai mult o preocupare suplimentară pentru costurile multor firme”, reiese din sondajul BCE, realizat în rândul a 69 de companii nefinanciare de top, între 26 septembrie și 6 octombrie.

Creșterea salariilor a fost „redusă sau modestă” în 2022, deoarece acestea erau încă determinate în mare măsură de acordurile încheiate în 2021 sau mai devreme. Mulți angajați au primit însă plăți temporare pentru a-i ajuta să facă față costului mai ridicat al vieții.


Dar, pe măsură ce inflația se menține la niveluri ridicate, tot mai multe companii se așteaptă ca acordurile salariale să ducă la creșteri permanente ale costurilor cu angajații.

„Printre (companiile care, n.r.) au dat indicații cantitative cu privire la așteptările lor pentru creșterea salariilor, o mare majoritate se aștepta la creșteri de 4% sau mai mari (și, în multe cazuri, substanțial mai mari) în 2023”, potrivit BCE.

În ciuda acestor creșteri, mulții angajați din zona euro s-ar putea confrunta în continuare cu o scădere a puterii de cumpărare, având în vedere că BCE are o prognoză medie de inflație de 5,5% pentru 2023.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: