vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 octombrie, 2022

Economiștii se așteaptă ca ratele inflației de la nivel global să se mențină la niveluri foarte ridicate în acest an și în 2023. Pentru 2022, rata medie anticipată de specialiștii chestionați în cadrul Economic Experts Survey (EES) – un sondaj trimestrial realizat de Institutul ifo și Institutul Elvețian de Politică Economică – a fost 9,5%.

”Comparativ cu al doilea trimestru, așteptările inflaționiste pentru 2022 au crescut din nou semnificativ, cu 1,8 puncte procentuale”, a precizat cercetătorul Ifo Niklas Porafke.

Dacă experții au dreptate, rata inflației pentru 2022 va fi cu 6,7 puncte procentuale mai mare decât rata medie a inflației calculată de Banca Mondială pentru ultimul deceniu (2010-2019).


Pentru anul viitor, economiștii anticipează o rată medie a inflației de 7,5%, aceasta urmând să scadă la 5% în 2026.

”Ideea că inflația ar putea rămâne ridicată pe termen lung este demonstrată de așteptările inflaționiste pentru 2026, unde participanții anticipează în continuare o rată a inflației puternic crescută de 5% (așteptările în T2: 4,5%)”, punctează Niklas Porafke.

Specialiștii germani notează că există diferențe clare între diferitele regiuni ale lumii. Pentru 2022, cele mai mari creșteri de prețuri sunt așteptate în Africa de Est (aproape 60%), Africa de Nord (47%), America de Sud și Asia de Vest (30% fiecare). În Asia de Sud-Est (5,6%), Asia de Est (5,9%) și Oceania (6,8%), dar și în America de Nord (7,2%) și Europa de Vest (7,3%), prin contrast, așteptările inflaționiste pentru 2022 sunt ceva mai reduse.

Europa de Est se va confrunta cu creșteri de prețuri mai mari

Există, de asemenea, diferențe regionale drastice în interiorul continentelor. De exemplu, așteptările inflaționiste în Europa de Est (19%) sunt de peste două ori mai mari decât cele din Europa de Vest.


De asemenea, așteptările pe termen lung diferă foarte mult între regiuni. În Europa de Est, se așteaptă o rată a inflației semnificativ mai scăzută în 2026 decât în 2022, de circa 7,5%. Cu toate acestea, această valoare este semnificativ mai mare în comparație cu prognozele pentru celelalte regiuni europene.

În Europa de Vest și de Nord, așteptările pentru 2026 sunt a unor creșteri de prețuri puțin peste 3%. Prin urmare, economiștii chestionați de Ifo se așteaptă ca Europa de Vest să aibă cele mai scăzute rate ale inflației din lume peste patru ani.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: