marți

25 iunie, 2024

28 februarie, 2022

Aproximativ 70% dintre români sunt de acord cu implicarea României în apărarea oricărui partener NATO ce ar fi atacat, conform unui sondaj INSCOP.

De asemenea, 25% dintre respondenţi sunt de părere că România nu ar trebui să se implice, iar 5% din totalul eşantionului nu ştiu sau nu au răspuns.

Întrebaţi dacă sunt de acord sau împotriva trimiterii militarilor români în ţări aliate NATO pentru ajuta la descurajarea ameninţările recente ale Rusiei, 60% dintre respondenţi se declară de acord, 36% sunt împotrivă şi 3,9% nu ştiu sau nu au răspuns.


Majoritatea americanilor susține trimiterea de trupe SUA să apere Polonia și România

Conform unui sondaj comparativ realizat de The Bullfinch Group în Statele Unite, majoritatea americanilor susţine trimiterea de trupe americane în România şi Polonia pentru a ajuta la descurajarea ameninţărilor Rusiei. Cercetarea arată că 57% dintre respondenţi se declară de acord în această privinţă, 27% sunt împotrivă şi 16% sunt nehotărâţi, scrie Agerpres.

Luând în considerare că, „potrivit tratatului NATO, un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor”, 57% dintre respondenţi sunt de părere că, în calitate de stat membru NATO, SUA ar trebui să se implice în apărarea altui stat membru NATO dacă acesta este atacat, 15% sunt de părere că SUA nu ar trebui să se implice, iar 28% din totalul eşantionului sunt nehotărâţi.

„Dincolo de mesajele ferme de sprijin ale autorităţilor americane pentru securitatea României, dincolo de acţiunile concrete care au însoţit rapid aceste mesaje (trupe americane şi tehnică trimise deja în România), faptul că populaţia Statelor Unite ale Americii sprijină puternic politicile şi măsurile susţinere a statelor membre NATO afectate de ameninţările Rusiei conferă încredere într-o perioadă critică în care sentimentul de securitate în regiune este grav afectat.


De asemenea, este remarcabilă atitudinea foarte clară a populaţiei României care susţine masiv punerea în aplicare a articolului 5 din tratatul NATO – un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor. Concluzia pe care o putem trage este că agresiunea teribilă a Rusiei a provocat atât un front comun al liderilor statelor lumii democratice, cât şi, poate cel mai important, o mobilizare formidabilă a populaţiilor lumii libere”, afirmă Remus Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group / Grupul de Gândire Strategică.

„Datele culese în Statele Unite arată faptul că în societatea americană nu există o opoziţie semnificativă faţă de apărarea de către SUA a ţărilor NATO sau faţă de trimiterea de trupe americane în ţări aliate precum România sau Polonia pentru a descuraja ameninţările Rusiei. Dimpotrivă, sprijinul populaţiei este foarte ridicat, chiar şi în condiţiile în care, în mod tradiţional, politica externă este un teren necunoscut pentru mulţi americani, fapt ce explică şi ponderea nehotărâţilor”, spune şi Brett Loyd, sociolog, preşedinte şi CEO al The Bullfinch Group.

Sondajul de opinie naţional din SUA a fost realizat de The Bullfinch Group în parteneriat cu INSCOP Research, în cadrul unui proiect de cercetare susţinut de think-tank-ul Strategic Thinking Group/Grupul de Gândire strategică. Datele sondajului au fost culese în perioada 19-23 februarie prin interviuri telefonice, volumul eşantionului fiind de 1.044 de votanţi înregistraţi. Eroarea maximă admisă a datelor este de aproximativ 3%, informează Agerpres.

Sondajul de opinie naţional din România a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect de cercetare susţinut de Strategic Thinking Group. Cercetarea a fost realizată în perioada 21-25 februarie.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1.050 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de aproximativ 3%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: