marți

20 februarie, 2024

28 februarie, 2022

UPDATE:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trimis luni oficial o cerere pentru ca țara sa să adere la Uniunea Europeană. Deși obținerea statutului de membru durează de obicei ani de zile, Zelenski pledează pentru un proces accelerat ca răspuns la invazia Rusiei.

UPDATE:


Premierul Sanna Marin a anunțat că Finlanda oferă Ucrainei arme letale. „Finlanda sprijină cu fermitate independența și suveranitatea Ucrainei. Finlanda va oferi arme Ucrainei, iar ajutorul va fi livrat rapid. Această decizie nu va pune în pericol apărarea națională”, a spus premierul reporterilor. Finlanda oferă Ucrainei 2.500 de puști de asalt, muniție, 1.500 de arme ușoare antitanc și zeci de mii de rații de mâncare pentru militari.

UPDATE:

În timp ce delegațiile Ucrainei și Rusiei negociază pacea, orașul Harkov, unul dintre cele mai mari din Ucraina, este sub asediul artileriei trupelor ruse de ocupație. Trupele ruse trag neîncetat asupra principalelor obiective militare din oraș și din vecinătate, dar tirurile au lăsat în urmă zeci de civili morți, potrivit publicației LB.ua

UPDATE:


The Jerusalem Post relatează că miliardarul rus Roman Abramovici se află în Belarus asistând la discuțiile dintre Ucraina și Rusia, la cererea Ucrainei. Purtătorul său de cuvânt a declarat:. ”Pot să confirm că Roman Abramovici a fost contactat de partea ucraineană pentru sprijin în obținerea unei rezoluții pașnice și că de atunci încearcă să ajute. Având în vedere ce este în joc, vă rugăm să înțelegeți de ce nu am comentat nici situația ca atare, nici implicarea sa”.

UPDATE:

Un număr de 5.942 de cetățeni ruși au fost reținuți de forțele de ordine în timpul protestelor anti-război și anti-Putin desfășurate în Rusia, conform site-ului OVD-Info.

Numai duminică au fost arestate cel puțin 2.802 de persoane care au participat la demonstrațiile ce au avut loc în 57 de orașe.

UPDATE:

În a cincea zi de la intrarea forțelor ruse în Ucraina, delegațiile celor două țări au început discuții pentru a pune capăt războiului. Ucraina cere încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse.

UPDATE:

Separatiştii din Doneţk, din estul Ucrainei, au anunţat luni că suspendă mobilizarea militară pentru că au ocupat ”numărul de zone dorit”. Denis Puşilin spune că acum eforturile trebuie să se concentreze pe ”componenta umanitară”.

UPDATE:

Intrată în a cincea zi de confruntări armate cu Ucraina, Rusia este departe de a-și fi îndeplinit obiectivele strategice și militare. Harta teritoriilor controlate de armata rusă:

UPDATE:

Trupele ruse și-au oprit înaintarea spre centrul capitalei Kiev dinspre nord-vest.

Armata ucraineană respinge atacurile terestre și aeriene, a declarat consilierul șefului administrației prezidenţiale, Oleksii Arestovici, într-un briefing care a avut loc duminică seara.

Arestovici a mai spus că armata rusă a încercat să avanseze spre centrul orașului Harkov din estul Ucrainei și că 11 nave rusești se află în largul coastei orașului port Odesa.

100.000 de rezerviști s-au alăturat armatei ucrainene în acest sfârșit de săptămână, a mai anunțat oficialul.

UPDATE:

352 de civili, dintre care 14 copii, au fost uciși de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, potrivit datelor anunțate luni de ministerul ucrainean al sănătății.

Ministerul de la Kiev a mai informat, de asemenea, că au fost rănite 1.684 de persoane, dintre care 116 copii.

UPDATE:

Delegațiile Ucrainei și Rusiei vor avea luni dimineață negocierile cerute de partea Rusă, respinse inițial de președintele Zelenski și amânate de duminică pentru luni.

Rusia ceruse inițial ca negocierile să se desfășoare la Minsk, însă Ucraina a respins locația și a venit cu alte propuneri, întrucât Minsk este capitala țării care participă, prin punerea la dispoziție a teritoriului, la invazia rusă.

În cele din urmă s-a optat pentru o locație pe granița dintre Ucraina și Belarus.

UPDATE:

Mai multe explozii au fost raportate luni dimineaţa în Kiev şi în Harkov, după câteva ore de aparentă liniște – a anunţat serviciul de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor, citat de Reuters.

UPDATE:

Armata ucrainiană a respins mai multe atacuri în zona din jurul capitalei Kiev în noaptea de dumincă spre luni, în a 5-a zi a invaziei rusești – potrivit comandantului fortelor armate ucrainiene, generalul Alexander Syrsky, citat de BBC.

În cursul nopții au fost înregistrate explozii și la Harkov, însă forțele ucrainiene anunță că au reușit să preia controlul total al orașului.

UPDATE:

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat duminică seară că se pronunță în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Într-adevăr, de-a lungul timpului, au ţinut de noi. Sunt de-ai noştri şi dorim ca ei să intre” în Uniunea Europeană, a declarat von der Leyen unui reporter Euronews, întrebată despre aderarea Kievului.

*

Înaintarea noilor trupe rusești spre Kiev dinspre nord-vest a fost oprită de forțele ucrainiene în noaptea de duminică spre luni.

Armata ucraineană respinge atacurile terestre şi aeriene, a declarat consilierul şefului administraţiei prezidenţiale, Oleksii Arestovici, potrivit DPA citată de Agerpres.

Arestovici a mai spus că armata rusă a încercat să avanseze spre centrul oraşului Harkov din estul Ucrainei şi că 11 nave ruseşti se află în largul coastei oraşului port Odesa.

El a adăugat că nu sunt probleme în oraşul Mariupol din sudul Ucrainei, dar Berdiansk a fost cucerit de ruşi, oraş în care nu se află forţe armate ucrainene.

Arestovici a spus că peste 100.000 de rezervişti s-au alăturat armatei ucrainene în acest sfârşit de săptămână.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: