sâmbătă

20 aprilie, 2024

29 noiembrie, 2022

Românii au rărit ieșirile la restaurant după ce prețurile alimentare au crescut semnificativ în acest an, astfel că 53% dintre respondenții unui sondaj realizat de platforma de rezervări online Bookingham spun că mânâncă mai rar la restaurant decât înainte de declanșarea pandemiei cu Covid.

Scumpirile afectează semnificativ stilul de viață al românilor, iar asta se reflectă inclusiv în felul în care își petrec timpul liber. Datele arată că 27% dintre români ies foarte rar la restaurant (o dată pe lună sau nici măcar), în timp ce 21% spun că ies de 2-3 ori pe lună.

În același timp, 27% dintre respondenți spun că ies cel mult săptămânal la restaurant.


Întrebați cât de des mergeau la restaurant înainte de pandemie, majoritatea participanților la studiu (53%) au declarat că ieșeau mai des decât acum. Totuși, pentru 27% nu s-a schimbat nimic, în timp ce 19% au afirmat că ies mai des acum decât înainte de pandemie.

94% dintre români consideră că prețurile din restaurante au crescut

Cei mai mulți dintre respondenți (32%) au impresia că acestea sunt cu 20% mai mari decât înainte de izbucnirea pandemiei și creșterea inflației.

În același timp, 31% dintre participanții la studiu cred că prețurile au crescut și mai mult de atât, respectiv cu 25%. Aproape un sfert dintre români au observat a creștere a prețurilor cu 15%, iar 14% au sesizat o scumpire de 10%.   

Când vine vorba de fiecare regiune în parte, cei mai mulți respondenți din Muntenia (40%) și Moldova (44%) consideră că prețurile au crescut cu 20%.


În schimb, în Transilvania, creșterile se resimt mai puternic. Cei mai mulți dintre participanți din acea regiune a țării (37%) evaluează că prețurile ar fi crescut cu 25%.

Cum reduc românii nota de plată? Unii renunță la desert, alții reduc băutura, dar cei mai mulți aleg preparate mai ieftine

Cei care vor totuși să iasă în oraș și să facă și economie, găsesc diferite metode.

Întrebați ce fac pentru a reduce costul consumației, cei mai mulți dintre respondenți (35%) au spus că se orientează după produsele din meniu care au prețuri mai accesibile.

Unii români renunță la desert (23%), împart un fel de mâncare cu altcineva (12%), sau nu mai comandă și de mâncare, ci doar de băut (3%).

Datele arată că sunt și români care nu-și propun să reducă nota de plată. 15% dintre respondenți au afirmat că nu s-a modificat nimic în comportamentul lor la restaurant.

În trend cu ceilalți europeni

Conform unui sondaj realizat de SIAL Paris, majorarea semnificativă a prețurilor practicate de restaurante au fost sesizate de 87% dintre respondeții din Europa, astfel că 55% recunosc că aceste scumpiri influențează frecvența ieșirilor în oraș.

În România, rata anuală a inflației a trecut la două cifre din luna martie, la puțin timp de la invazia Rusiei în Ucraina și declanșarea crizei energetice.

Dacă în octombrie 2022, indicelui armonizat al prețurilor de consum a ajuns la 13,5%, prețurile alimentare au cunoscut o creștere de peste 20%, ceea ce a schimbat comportamentul românilor în cee ce privește petrecerea timpului liber.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: