fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Cheltuielile pe restaurante, cantine, catering – România și statele UE: surprize și implicații

de Marin Pana , 3.1.2020

România figurează, de departe, pe ultimul loc între statele membre UE la ponderea cheltuielilor cu restaurante, cantine, take-away etc., potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu doar 1,9% din cheltuielile gospodăriilor, suntem mult în urma Poloniei (3%), Lituaniei (3,4%) și, surpriză, Germaniei (4,3%), devansată de Bulgaria (4,5%).

Infografic:     
Ponderea cheltuielilor cu restaurante, cantine, take-away etc. in statele UE (% in total cheltuieli, 2018):

În 2018, gospodăriile din UE au efectuat cheltuieli cu hrana provenită din afara casei în sumă totală de peste 600 de miliarde de euro sau circa 7% din cheltuielile totale de consum. Cele mai mari ponderi la această categorie de cheltuieli s-au înregistrat în Irlanda (14,4%), Spania (13,0%), Malta (12,6%) și Grecia (12,4%, valoare din 2017).

Potrivit datelor centralizate și prelucrate de Eurostat pe ultimii zece ani, Ungaria apare în topul creșterilor de ponderi ale cheltielilor pentru mâncare în afara gospodăriei, cu un avans de 2,5 puncte procentuale, după Malta (care a ajuns de la 8,2% în 2008 până la 12,6% în 2018) și Irlanda ( creștere de 2,9 puncte procentuale, cu care a depășit Spania).

De remarcat faptul că doar patru state UE au consemnat o reducere a cheltuielilor cu restaurante, cantine, take-away etc., în frunte cu România (unde scăderea a fost de un punct procentual, de la 2,9% în 2008 la 1,9% în 2018). Celelalte sunt Spania (-0,8 pp), Slovacia (-0,5 pp) și Marea Britanie (-0,2 pp).

Analiza statistică europeană pare să contrazică flagrant imaginea afluenței la food-court-urile din centrele comerciale ale marilor orașe din România. Însă, totodată, dincolo de limitele metodologice și de anumite întrebări privind raportarea încasărilor reale din domeniu, se poate decela un semnal de alarmă în privința situației din multe părți sărace ale țării.

Părți sărace unde se regăsește marea majoritate a populației, pentru care acest tip de cheltuieli pur și simplu nu sunt de conceput. Ceea ce face contrastul între traiul cu profil occidental din câteva mai centre urbane și realitatea din teritoriu cu atât mai puternic, implicațiile pentru discrepanțele de nivel de trai fiind evidente.

Totodată, în raportul total dezechilibrat după standardele europene între mîncatul „acasă” și mâncatul „în/din oraș” avem și explicația ponderii foarte ridicate a alimentelor în coșul de consum al românilor. Mai precis, dacă datele ca pondere în PIB arată 16,9% „acasă” și 1,9% „afară” pentru România și 12,0% „acasă” plus 4,4% „afară” pentru Bulgaria.

Dacă vom cumula datele, vedem că diferența la mâncare este mult mai mică decât rezultă din coșul de consum între noi și bulgari (18,8% cumulat la noi, 16,4% la vecinii de la sud de Dunăre). Ca să nu mai vorbim despre faptul că grecii (12,4% +11,2%) sau croații (13,7% + 10,7%) cheltuie, de fapt, mai mult decât noi pentru mâncare dar alimentele apar cu ponderi semnificativ mai mici în coșul de consum deoarece sunt consumate în proporție mult mai mică în gospodării.

Pentru a vedea care a fost evoluția în România a serviciilor de catering vă prezentăm in-extenso datele disponibile la Eurostat din 2008 încoace. Date care ar trebui să dea de gândit inclusiv din perspectiva unei posibile recesiuni economice pe termen mediu (aceste cheltuieli sunt extrem de sensibile la situația materială a gospodăriilor).

Se poate observa ușor o adevărată prăbușire a cheltuielilor de catering, încadrate după calsificarea COICOP pe model european (și așa destul de reduse după uzanțele din state UE) în perioada 2010 – 2014, când s-au făcut eforturi pentru ieșirea din criză și s-a strâns puternic cureaua celor mai puțin necesare plăți.

Marea surpriză oferită de statistica europeană este că nici în 2017 – 2018 nu am revenit la sumele cheltuite prin 2008, nemaivorbind de ponderea în PIB. Mica și îngrijorătoarea supriză potențială (datele pentru 2018 sunt provizorii) o constituie scăderea dintre 2017 și 2018, care sugerează o expandare a diferențelor de nivel de trai în pofida creșterii economice robuste.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.1.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Plățile pentru eliberarea permisului de conducere se pot realiza prin Ghiseul.ro

Razvan Diaconu

Începând de joi, 24 septembrie, taxele pentru eliberarea permiselor de conducere, pentru autorizațiile de circulație provizorie și pentru certificatul de înmatriculare  pot fi plătite online,… Mai mult

Stiri

Zhong Shanshan, cunoscut drept „lupul singuratic”, a devenit miercuri cel mai bogat om din China. Averea sa a crescut cu 88% în 2020

Raluca Florescu

Zhong Shanshan, care deține producătorul de apă minerală Nonfgfu Spring și producătorul de vaccinuri Beijing Wantai Biological Pharmacy a devenit miecuri cel mai bogat om… Mai mult

Europa

Situația pandemiei Covid în 7 state, printre care și România, provoacă o ”mare îngrijorare” – Centrul European pentru Controlul Bolilor

Iulian Soare

Şapte state membre ale Uniunii Europene – Bulgaria, Croaţia, Malta, Republica Cehă, România, Spania şi Ungaria – înregistrează o evoluţie a epidemiei de COVID-19 care… Mai mult

Stiri

Leul – în scădere marginală față de euro, dar în apreciere semnificativă față de zlot, forint și coroană

Marin Pana

Cu o evoluție calificată drept „nou record negativ” și „moneda națională își continuă prăbușirea” după ce cursul de referință anunțat de BNR a ajuns pe… Mai mult

Stiri

Compania Murfatlar SA, vândută pe bucăți de lichidatorul judiciar

Raluca Florescu

Crama Murfatlar și 370 de hectare de vie ale Murfatlar SA au fost scoase la vânzare pentru 10 milioane de euro, respectiv 3 milioane de… Mai mult

Stiri

Soțul șefei DIICOT, condamnat la 3 ani ani de închisoare cu suspendare – sentința nu este definitivă

Vladimir Ionescu

Fostul polițist Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, procuror șef DIICOT, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea Tribunalului București nu… Mai mult

Stiri

Grupul Vișegrad respinge și noua formă a Pactului pe migrație

Iulian Soare

Cele 4 state europene care formează Grupul Vișegrad – Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia- resping și noul plan de gestionare a migrației prezentat miercuri de… Mai mult