cursdeguvernare

vineri

11 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ministrul ucrainean al Agriculturii vine în România să discute tranzitul cerealelor

17 aprilie, 2023

Ministrul Agriculturii ucrainean se află luni la Varșovia, unde discută redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale din țara sa, urmând ca miercuri să ajungă la București și să abordeze subiectul cu autoritățile române.

Demersul are loc după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interdicţii la unele importuri din Ucraina, scrie Reuters, agenție preluată de Agerpres.

„Primul pas, în opinia noastră, ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este foarte important şi este lucrul care ar trebui făcut necondiţionat şi, după aceasta, vom vorbi despre alte lucruri”, a declarat ministrul agriculturii, Mikola Solski.

Comisia Europeană: ”Acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”


Deși Comisia a spus că deciziile unilaterale nu vor fi tolerate, nu a specificat încă ce măsuri ar lua împotriva Poloniei și Ungariei.

„Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a spus duminică un purtător de cuvânt al Comisiei într-un comunicat citat de BBC.

Cerealele ucrainene sunt exportate de obicei prin Marea Neagră, dar invazia Rusiei de anul trecut a perturbat rutele de export. După ce UE a liberalizat comerțul cu produse agricole ucrainene, anul trecut, cantități mari de cereale din Ucraina au intrat, pe căi terestre, în Europa Centrală.

Un acord cu Rusia, intermediat de ONU și Turcia, permite Ucrainei să continue exportul pe mare – dar Ucraina acuză Rusia că încetinește procesul prin inspecții nefiresc de îndelungate.

Polonia spune că încearcă, prin interdicțiile impuse, să evite o criză pe piața agricolă internă


Agricultorii polonezi au denunţat că o mare parte din cerealele şi alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene, ci rămân în ţară, provocând reducerea preţurilor grânelor.

Preşedintele partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă, la o reuniune a executivului, că a luat decizia de a opri importurile de produse ucrainene pentru a evita o criză pe piaţa agricolă internă.

‘În ce priveşte cifrele, tot ceea ce a trecut graniţa poloneză (din Ucraina) constituie în jur de 10% din totalul (mărfurilor alimentare) exportate de Ucraina’, a afirmat Solski, conform contului Telegram al Ministerului Agriculturii de la Kiev.

Potrivit lui Solski, livrările spre Ungaria au reprezentat circa 6% din exporturile agricole ale Ucrainei.

Ministrul a spus că tranzitul produselor alimentare prin Ungaria şi Slovacia nu a fost afectat. Sloski a mai afirmat că va avea discuţii suplimentare în România miercuri şi în Slovacia joi.

Într-o declaraţie pentru Reuters, ministrul ucrainean a menţionat că discuţiile de la Varşovia urmează să înceapă în jurul prânzului.

Bulgaria vrea să urmeze modelul polonez

„Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, după ce două țări au acționat deja în acest fel, dacă nu reacționăm, acumulările de pe teritoriul bulgar ar putea deveni și mai mari”, a spus ministrul interimar al Agriculturii, Yavor Gechev.

Ministrul a mai spus că în urmă cu câteva zile a vorbit cu omologii din șase țări pe această temă.

Sofia ceruse Bruxelles-ului să reacționeze încă din septembrie, după ce fermierii s-au plâns că piața e inundată de cereale din Ucraina.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: