vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 martie, 2022

Deficitul bugetar a urcat la 0,72% din PIB în februarie, cheltuielile statului fiind cu 9,51 miliarde de lei mai mari decât veniturile, reiese din datele publicate vineri de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

O tendință îngrijorătoare care se configurează la nivelul execuțiilor bugetare din primele două luni este creșterea accelerată a plăților pentru dobânzile aferente împrumuturilor realizate de stat pentru finanțarea deficitului și ”rostogolirea” datoriei publice (înlocuirea creditelor care ajung la scadență cu noi împrumuturi).

Cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la 4,5 miliarde de lei în ianuarie-februarie 2022, în creștere cu 72,5% față de ianuarie-februarie 2021, reiese din datele MFP. Creșterea vine după ce statul a avut de achitat dobânzi semnificativ mai ridicat și în prima lună a acestui an – respectiv 1,7 miliarde de lei, de trei ori mai mai mult decât în 2021.


Oficialii MFP pun creșterea pe seama contextului inflaționist ”manifestat îndeosebi începând cu a doua parte a anului 2021, atât pe plan intern cât și internațional, cât și ca urmare a incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina.

În 2021, Guvernul a plătit aproape 18 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro) pe dobânzi, în creștere cu 23,9% față de anul anul anterior.

Pentru 2022, guvernul anticipează că dobânzile aferente datoriei publice se vor ridica la 19,9 miliarde de lei însă aceste calcule ar putea fi date ușor peste cap de tendința puternică de creștere a dobânzilor, mai ales având în vedere că în primele două luni a cheltuit deja 23% din suma bugetată pentru tot anu.

Ritm de creștere superior al veniturilor față de cheltuieli

Deficitul din primele două luni din 2022 este cu 0,35 pp din PIB mai redus decât cel din primele două luni ale anului trecut.


”Evoluția este explicată de creșterea veniturilor totale cu 0,7 puncte procentuale din PIB (în principal încasări din TVA și alte impozite pe bunuri și servicii), în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat un avans 0,3 puncte procentuale din PIB (preponderent cheltuieli cu asistența socială)”, explică reprezentanții MFP.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 68,2 miliarde de lei, cu 27,9% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Această evoluție favorabilă a fost influențată preponderent de avansul veniturilor din TVA, alte impozite și taxe pe bunuri și servicii, fonduri europene, venituri nefiscale și contribuții de asigurări.

  • Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 5 miliarde de lei în ianuarie-februarie, consemnând o creștere de 12,3% (an/an), susținută de sporul încasărilor din impozitul aferent pensiilor (+27,9%), respectiv impozitul pe dividende (+24,5%). Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 8,1%, sub evoluția fondului de salarii din economie (+9,7%).
  • Contribuțiile de asigurări au înregistrat 21,72 miliarde de lei în primele două luni, în creștere cu 8,5% (an/an). Ca și în cazul impozitului pe venit, evoluția este inferioară dinamicii fondului de salarii.
  • Încasările din impozitul pe profit au însumat 0,43 miliarde de lei în ianuarie-februarie, în scădere cu 14,4% (an/an), pe fondul încasărilor mai reduse din impozitul pe profit de la agenții economici2 (-18,6% an/an).

Rambursările de TVA către mediul privat au scăzut semnificativ

Încasările nete din TVA au însumat 17,1 miliarde de lei în primele două luni, înregistrând o creștere de 47,2% (an/an).

Dinamica acestora a fost influențată de evoluția favorabilă a bazei macroeconomice relevante, cât de un nivel mai redus al restituirilor de TVA (2,34 miliarde de lei în ianuarie-februarie), comparativ cu sumele semnificative rambursate anul trecut.

  • Veniturile din accize au însumat 5,8 miliarde de lei în ianuarie-februarie, în creștere cu 8,9% (an/an).

În structură, se remarcă o dinamică de 19,2% în cazul încasărilor din accizele pentru produsele energetice.

Această evoluție a fost susținută de creșterea consumului de carburanți și de majorarea accizei cu 3,6% începând cu 1 ianuarie 2022.

Alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au totalizat 3,53 miliarde de lei în primele două luni, înregistrând un avans semnificativ față de anul precedent (+2,7 miliarde de lei), preponderent pe seama încasărilor suplimentare din sectorul energetic.

Dividendele companiilor de stat, profitul BNR și redevențele petroliere au dus la o creștere de 40% a veniturilor nefiscale

Veniturile nefiscale au însumat 6,3 miliarde de lei în ianuarie-februarie, consemnând o creștere de 39,7% (an/an), determinată în principal de avansul încasărilor din dividende, redevențe petroliere și vărsăminte din veniturile nete ale BNR.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 4,8 miliarde de lei în primele două luni, în creștere cu 78% (an/an).

Creștere de 17,6% a cheltuielilor statului

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 77,7 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe primele două luni ale anului 2022 au înregistrat o creștere cu 0,3 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 5,6% din PIB la 5,9% din PIB.

Cheltuielile de personal au însumat 18,75 miliarde de lei, în creștere cu 1,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 1,4% din PIB, cu 0,2 puncte procentuale mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 9,27 miliarde de lei, în creștere cu 16,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

O creștere se reflectă la bugetele locale, respectiv 21% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, precum și la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de 13,1%.

În principal, conform datelor comunicate de ordonatorii principali de credite, 0,96 de miliarde de lei din total bunuri și servicii reprezintă plăți pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi și alte produse necesare diagnosticării și tratării pacienților infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2, precum și plata pentru vaccinuri împotriva Covid-19.

Factura socială, tot mai mare

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 31,7 miliarde de lei în creștere cu 22,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2022, a punctului de pensie cu 10%, respectiv de la 1.442 lei la 1.586 lei, a nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 800 lei la 1.000 lei, de acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022, precum și de acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu dizabilități.

Totodată, se reflectă majorarea alocației de stat pentru copii, astfel, alocația de stat pentru copii crește, începând cu 1 ianuarie 2022, la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Totodată, copiii cu handicap beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

De asemenea, s-a majorat la 243 de lei alocația de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Subvențiile, cu 67,1% mai mari decât anul trecut

Cheltuielile cu subvențiile au fost de 1,4 miliarde de lei, în principal, această sumă reprezintă subvenții pentru transportul de călători, precum și pentru sprijinirea producătorilor agricoli.

Alte cheltuieli au fost de 0,96 miliarde de lei, reprezentând, sume aferente titlurilor de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, conform legislației în vigoare, burse pentru elevi și studenți, alte despăgubiri civile, precum și îndemnizații acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ.

Cresc investițiile din fonduri europene, scad cele din fonduri de la buget

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 4,99 miliarde de lei, cu 64,4% mai mari comparativ cu anul precedent.

De cealaltă parte, cheltuielile de capital, investiții realizate exclusiv de la bugetul de stat, s-au ridicat la doar două miliarde de lei în primele două luni din 2022, în scădere cu 14,3% față de aceeași perioadă din 2021.

Cheltuielile totale de investiții de investiții (cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe) au fost în valoare de 4,3 miliarde de lei, în creștere cu 6,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Ponderea investițiilor finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare a crescut la 53,2% din totalul cheltuielilor pentru investiții în timp ce cheltuielile de investiții din resurse interne au înregistrat o diminuare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: