sâmbătă

27 aprilie, 2024

8 decembrie, 2021

coruptie mita

Slovenia pierde anual 3,5 miliarde de euro din cauza corupției, adică echivalentul a 13,5% din PIB, a avertizat președintele comisiei anticorupție a țării, Robert Šumi.

Dacă nu ar fi existat aceste pierderi, a afirmat el, fiecare pensionar ar fi putut primi în plus 460 de euro la pensia de stat și fiecare cetățean ar fi putut primi câte 1.660 euro pe an de la stat, ceea ce ar fi eradicat efectiv sărăcia din țară, a mai spus oficialul, citat de EuObserver, publicație preluată de Rador.

Robert Šumi a mai declarat că legislația anticorupție slovenă este „exemplară” – numai că nu este aplicată de funcționarii publici.

Slovenia nu a implementat niciuna dintre recomandările GRECO


În Parlamentul European s-au exprimat în ultimul timp îngrijorări serioase privind statul de drept din Slovenia.

Slovenia, care deține acum președinția UE, nu a implementat nici una dintre cele 15 recomandări anticorupție primite de la organul paneuropean anticorupție GRECO.

Laura Kövesi, șefa Biroului Procurorului Public European (EPPO), noua instituție menită a limita fraudele cu fonduri UE, a vizitat luni Slovenia pentru a discuta numirea recentă a doi procurori delegați.

Într-un final, în noiembrie, guvernul sloven i-a propus pe procurorii Tanja Frank Eler și Matej Oštir pentru EPPO, după ce premierul țării Janez Janša se implicase personal pentru a tergiversa procedura.


Eler și Oštir au fost confirmați la scurt timp de consiliul EPPO, format din procurori ai celor 22 de state membre. Mandatul lor e de cinci ani și începe de la 1 decembrie, a declarat Kövesi luni presei.

Dar, printr-o manevră neașteptată, ministerul sloven al justiției a propus amendamente care i-ar conferi guvernului un cuvânt mai greu de spus în procedura de numire, scoțând din ecuație consiliul EPPO. În replică, Kövesi a declarat luni că procurorii europeni delegați sunt numiți de consiliu și că „nimeni nu-i poate revoca pe procurorii UE fără aprobarea consiliului”.

Kövesi s-a întâlnit cu reprezentanți ai justiției – dar nu și cu ministrul justiției Marjan Dikaučič. „Nu m-am născut ieri. Am trăit tot felul de atacuri, intimidare și stratageme menite a reduce independența justiției. Nu e nevoie de un asalt frontal. Pașii mărunți pot duce la același efect”, a declarat Kövesi.

„Primești mai puțin personal, mai puțin bani, până când te trezești că întregul sistem s-a schimbat. Așadar aș vrea să le transmit colegilor mei din Slovenia: rămâneți vigilenți, luați atitudine, nu sunteți singuri”.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: