marți

17 mai, 2022

Slovenia se alătură Ungariei și Poloniei: Bruxelles folosește abuziv conceptul statului de drept

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 octombrie, 2021

Janez Janša (foto), prim-ministrul Sloveniei – stat care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, acuză Comisia Europeană că utilizează abuziv conceptul statului de drept.

Într-un interviu acordat Euronews, preluat de Euractiv, prim-ministrul sloven a declarat că însăși Comisia Europeană este „aproape de încălcarea statului de drept” atunci când încearcă să oblige state membre membre precum Polonia și Ungaria să respecte valorile fundamentale ale UE.

„Avem o Cartă ONU a Drepturilor Omului. Dar avem o cartă europeană a drepturilor omului la care, în special în Parlamentul European, toată lumea poate adăuga la această listă orice vrea. Deci, este un termen abuzat politic și folosit pentru bătălia politică”, a spus Janesz Janša în interviul oferit în marja summitului UE – Balcanii de Vest, de la Brdo.


Premierul Sloven a mai precizat că, în timp ce Parlamentul European este un organism politic, în temeiul tratatului UE, Comisia Europeană ar trebui să rămână în afara bătăliilor politice. Așa a fost în perioada în care Comisia a fost condusă de Jean-Claude Juncker, dar lucrurile s-au schimbat odată cu preluarea președinției de către Ursula von der Leyen.

Janez Janša a adăugat: „Cred că acest lucru este aproape de încălcarea statului de drept, deoarece Comisia trebuie să acționeze ca broker onest”.

Comentariile premierului Janša apar în momentul în care Comisia Europeană este implicată într-o dispută legală cu Polonia, care a contestat primatul dreptului UE asupra dreptului național. În așteptarea unei decizii a curții constituționale poloneze, executivul UE a suspendat eliberarea către Varșovia a 57 de miliarde de euro din fondurile de recuperare ale UE.

Comisia poartă o dispută similară și cu Ungaria – pe teme precum libertatea presei, ONG-uri și anticorupție, amânând aprobarea planului maghiar de relansare.


Premierul sloven Janša a criticat-o și pe Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei, pe care a acuzat-o că „a emis declarații care reprezintă o încălcare clară a tratatului”. ”Dar este susținută de presa europeană, așa că ea continuă cu asta. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat acum 15 ani, cred că nu rămânea membru al Comisiei mai mult de o săptămână. La acel moment, regulile erau clare ”, a spus Janša.

Comentând relațiile UE cu țările din Balcanii de Vest, premierul Janša a menționat că UE nu este singurul investitor din regiune, ci are concurenți precum China, Rusia și Turcia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Deși ceilalți nu stabilesc condiții pentru investiții, UE o face”, a spus Janša, enumerând standardele europene, cum ar fi reformele statului de drept.

”O astfel de condiționare este OK, dacă există o lumină la capătul tunelului. Există un mare avantaj de partea noastră: aderarea la UE […] Dar, dacă această perspectivă nu este reală, atunci pierdem impulsul, or suntem într-un moment crucial”, a mai afirmat premierul sloven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: