luni

25 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 mai, 2021

Ministrul sloven al Justiţiei, Lilijana Kozlovic (foto), a demisionat, după ce Guvernul sloven a respins două candidaturi ale unor procurori la noul organism anticorupţie al Uniunii Europene (UE), Parchetul European (EPPO), relatează AFP, preluată de News.ro. Lilijana Kozlovic este membră a Partidului de Centru Modern (SMC), membru minoritar al coaliţiei guvernamentale.

Decizia Guvernului sloven de a respinge cele două candidaturi ”nu are un fundament legal”, a acuzat joi ministrul. Lilijana Kozlovic a explicat că cei doi procurori au fost desemnaţi în conformitate cu legislaţia slovenă şi europeană şi îndeplinesc toate condiţiile necesare funcţiilor.

EPPO își va începe activitatea la 1 iunie, dar numai 22 dintre cele 27 de state membre participă la această instituţie însărcinată cu anchetarea fraudelor financiare care afectează bugetul european.


Două dintre aceste ţări, şi anume Slovenia – care urmează să preia în iulie preşedinţia semestrială a UE – şi Finlanda nu şi-au desemnat încă reprezentanţii.

Guvernul sloven a anunţat joi că se află în căutarea altor doi candidaţi la aceste posturi, după ce i-a respins pe cei doi precedenţi candidaţi. Respingerea lor a provocat critici interne și la nivel european, întrucât cei doi au anchetat în trecut acuzaţii de luare şi dare de mită vizându-l pe premierul sloven conservator, Janez Jansa.

Şefa EPPO, Laura Kovesi, a declarat joi, într-un comunicat, că o ”lipsă evidentă de cooperare sinceră a autorităţilor slovene cu EPPO subminează în mod grav încrederea în funcţionarea eficientă a sistemelor de gestionare şi control a finanţărilor UE în Slovenia”.

Procurorul general al acestei foste republici iugoslave, Drago Sketa, a apreciat, la rândul său, miercuri, că o căutare a unor noi candidaţi constituie ”o decizie arbitrară şi o intervenţie împotriva independenţei” Parchetului.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: