sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 ianuarie, 2022

Sistemul medical poate intra în colaps din cauza numărului mare de infectări și a înmulțirii focarelor în spitale  cu noua tulpină COVID Omicron, mult mai contagioasă decât orice am văzut până acum în pandemie, a declarat șeful campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Doar în spitalele din Capitală sunt 123 de focare din cele peste 150 de focare din toate spitalele din România. Sunt peste 1.800 de persoane infectate, atât cadre medicale, cât și pacienți.

Unele dintre marile spitale COVID deja nu mai fac internări din cauza lipsei de personal. Spitalul Witting, spre exemplu, a oprit internările în secțiile de chirurgie generală și de medicină internă. Peste 40 de cadre medicale care lucrează în aceste secții sunt infectate. Într-o situație similară este și institutul „Marius Nasta”.


„Cea mai mare dificultate o reprezintă în acest moment numărul mare de pacienți COVID și numărul mare de angajați care se îmbolnăvesc și rămân în izolare sau în carantină. Numărul lor, din păcate, încă crește de la o zi la alta și acest lucru ne-a făcut să stabilim că pentru următoarele trei săptămâni concediile de odihnă vor fi suspendate la Institutul Marius Nasta. Și tot nu ajunge”, a spus Valeriu Gheorghiță.

De 5 ori mai mulți angajați bolnavi față de valurile precedente

La Institutul „Marius Nasta”, de pildă, în acest moment sunt 47 de persoane care lipsesc – 10 dintre ele sunt în carantină și 37 sunt pozitive, a precizat managerul spitalului, Beatrice Mahler.

„Nu se poate face comparație cu valul 4, pentru că numărul lor este semnificativ crescut, poate de cinci ori mai mulți angajați îmbolnăviți avem acum față de oricare val. (…) „Încă reușim să gestionăm, dar cu aceste măsuri pe care cu siguranță nu ni le-am dorit și care afectează până la urmă tot pacientul care are boală cronică și care trebuie să vină în spital, pentru că prioritar în acest moment este pacientul de la pat, pacientul care prezintă urgență”, a adăugat Beatrice Mahler.

În cazul infectării cu Omicron „nu vorbim în general doar de un singur membru al familiei, ci vorbim de toată familia îmbolnăvită și atunci, cei care fac parte din familie și sunt cadre medicale au responsabilitate și față de membrii familiilor lor. Este destul de dificil să aduci mama la spital atunci când copilul acasă este bolnav. Pe de altă parte, legislația în acest moment prevede protecția omului bolnav indiferent de locul lui de muncă. Lucrurile sunt dificile. Eu sper să reușim să depășim acest moment fără astfel de măsuri (chemarea la muncă a personalului medical asimptomatic – n.r.), pentru că până la urmă și cei din sănătate sunt oameni și au nevoie de repaus atunci când se îmbolnăvesc”, a spus Beatrice Mahler.

Gradul insuficient de vaccinare se răzbună


Rata de vaccinare în România este insuficientă și asta ar fi principala cauză de creștere a numărului de infectări, spune medicul Valeriu Gheorghiță.

 „Evident că există acest risc de a ne confrunta din nou cu un colaps al sistemului medical, noi nu putem să spunem că nu am putea în niciun scenariu să ne confruntăm cu o asemenea situație”, confirmăoficialul citat.

La un număr mare de teste care se efectuează în fiecare zi, de peste 100.000, rata de pozitivare a lor este de peste 30 la sută, „ceea ce ne pune într-o situație de transmitere comunitară accelerată a variantei Omicron, responsabilă, de altfel, și de numărul mare de îmbolnăviri”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În România, rata de spitalizare și rata de internare în terapie intensivă este de două ori mai mare decât media europeană, a subliniat Valeriu Gheorghiță. Asta înseamnă că în România, o persoană din 60 de persoane diagnosticate este internată, pe când în Europa, în general o persoană din 100 este internată.

În ceea ce privește rata de mortalitate, este în continuare de trei ori mai mare în România decât media europeană. La noi vorbim despre o persoană din aproximativ 500 care își pierde viața din cauza COVID, pe când la nivel european vorbim de o persoană din 1.500, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: