vineri

26 aprilie, 2024

23 februarie, 2016

AleppoSUA și Rusia au convenit termenii acordului ”pentru încetarea ostilităților” în Siria, începând cu data de 27 februarie, în încercarea de a pune capăt violențelor unui război civil în care câteva puteri militare străine au fost atrase.

Planul nu privește ISIS sau ramura al-Quaeda din Siria- Frontul Jabhat al-Nusra, și conține opțiunea ca și alte grupări militare să fie excluse în situația în care sunt desemnate drept ”teroriste” de către Consiliul de Securitate ONU.

Moscova și Washington, care susțin fiecare grupări rivale aflate în conflict, au solicitat altor state, potrivit informațiilor Financial Times, să adere la termenii acestui acord până vineri la prânz, ora Damascului.

(Citiți și: ”SUA și Rusia anunță încetarea focului în Siria din 27 februarie: sunt exceptate ISIS și Al-Qaida”)


Potrivit acordului, Moscova, care susține regimul prezidențial al lui Bashar al-Assad, și Washington, care susține grupările rebele care luptă împotriva regimului, vor operaționaliza o linie de comunicații specială și, probabil, un grup de lucru care să vegheze la implementarea generală a termenilor acordului și la respectarea încetării focului de către părțile pe care le reprezintă.

Secretarul de stat american John Kerry a cerut tuturor forțelor implicate în Siria să accepte prevederile acordului SUA-Rusia, acord care conduce la diminuarea semnificativă a violențelor și care permite furnizarea ajutoarelor umanitare către populația civilă.

(Citiți și: ”Bătălia pentru Alepp: Rusia, la un pas de-a pune piciorul în Mediterana și Sudul Europei. Aglomerația armatelor din Siria”)

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că este esențial ca SUA și Rusia să fie pregătite să monitorizeze situația din teren și să asigure respectarea termenilor acordului de către părțile aflate în război civil.

Luni seara, Înaltul Consiliu de Negociere, care reprezintă opoziția la discuții, a emis o declarație în care anunță că acceptă termenii acordului de încetare a ostilităților.


Imediat după anunțul făcut de SUA și Rusia, președintele Assad a anunțat organizarea de alegeri parlamentare în data de 13 aprilie, potrivit unui comunicat al Administrației de la Damasc. Ultimele alegeri parlamentare în Siria au fost organizate în 2012, mandatul Parlamentului fiind unul de 4 ani.

Marile puteri susțin tranziția politică în Siria, până în prezent SUA și aliații săi considerând că Bashar al-Assad trebuie să plece de la putere și să nu aibe niciun rol în procesul de tranziție, Rusia fiind de părere că ”soarta Siriei trebuie decisă de poporul sirian”.

Un acord de încetare a focului este esențial pentru Siria, stat măcinat de o lungă perioadă de un război civil care a făcut aproximativ 300.000 de victime și a generat migrația a jumătate din populație.

În Siria, luptele se poartă pe mai multe fronturi- Rusia și Iran luptă de partea forțelor guvernamentale în special împotriva grupărilor militare de opoziție, SUA și aliații săi bombardează zonele ocupate de Statul Islamic, iar Turcia vizează grupările rebele kurde care luptă și împotriva regimului, și împotriva Statului Islamic.

(Citiți și: ”O analiză inedită: Conflictul sirian pe înțelesul tuturor”)

Planul susținut de SUA și Rusia a fost întâmpinat cu scepticism, negocierile fiind suspendate luna aceasta din cauza ofensivei pornite de forțele guvernamentale, care a beneficiat de suportul Rusiei, împotriva pozițiilor ocupate de opoziție.

Acordul nu interzice bombardamentele aeriene, rebelii temându-se că vor fi vizați în continuare de aceste operațiuni în condițiile în care președintele Assad a anunțat duminică faptul că va accepta termenii acordului atâta timp cât ”teroriștii” nu se vor folosi de acesta pentru a-și consolida pozițiile. Basar al-Assad a menționat explicit că nu va accepta, de exemplu, continuarea aprovizionării cu muniție și armament. Damascul consideră orice grupare care luptă împotriva sa ca fiind ”teroristă”.

Deocamdată, nu se cunoaște  cum vor reacționa la acest plan forțele kurde. Acordul cere părților implicate în conflict să nu ocupe noi teritorii, dar rebelii kurzi cuceresc noi teritorii în zona Alepp, acolo unde luptă împotriva Jabhat al-Nusra.

John Kerry nu a făcut nicio referire în declarația sa referitor la soarta lui Assad sau la intensificarea acțiunilor aeriene ale Rusiei din ultima perioadă. Lipsa de reacție va genera, consideră FT, nemulțumirea grupărilor de opoziție.

(Citiți și: ”SUA și Rusia au stabilit calendarul pentru Siria: guvern de uniune națională în 6 luni și alegeri libere în 18 luni”)

”Dacă ar fi existat încredere, atunci lucrurile ar fi stat diferit, dar în acest moment nu există încredere, nici în Rusia, nici măcar în comunitatea internațională. Înaintea acestui acord, Rusia a spus că va lupta împotriva ISIS, însă în 90% din situații am avut noi de suferit, opoziția, sau civilii ”, a afirmat Yasser al-Youssef, reprezentant politic al brigăzilor Nour al-Din al-Zinki din Alepp.

Rebelii din Siria trebuie să decidă dacă respectă termenii acestui acord promovat de SUA și Rusia, la fel și președintele Assad.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: