duminică

22 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 noiembrie, 2015

Syria_Ethno-religious_composition.Sud-africanii de la gosouthonline.co.za reușesc, cu mult umor, să descrie complexitatea situației din Siria. Textul, al cărui original poate fi citit AICI-LINK, explică evoluția unui ”război ciudat”, din care marile puteri se chinuie să găsească o cale de ieșire.

*******

Presedintele Assad (care este rău) este un om josnic, care a împins josnicia până la momentul în care a reușit să determine poporul să se răscoale împotriva lui, iar Rebelii (care sunt buni) au început să câștige (Uraaaa!).


Dar, în timp, unii dintre rebeli au devenit imorali, și acum li se spune Stat Islamic (care este categoric rău!), în vreme ce alți rebeli au continuat să sprijine democrația (deci încă sunt buni).

Așa că americanii (care sunt buni) au început să bombardeze Statul Islamic (care este rău) și să furnizeze arme rebelilor sirieni (care sunt buni) ca să se poată lupta cu Assad (care este în continuare rău), ceea ce a fost bine.

Apropo, în nord mai este un teritoriu separatist condus de kurzi, ce vor să lupte împotriva Statului Islamic (ceea ce este un lucru bun), dar autoritățile turcești cred că ei sunt răi, așa că noi trebuie să spunem că sunt răi chiar dacă în secret îi considerăm buni și le dăm arme ca să se lupte cu Statul Islamic (ceea ce este un lucru bun), dar asta este altă problemă…

Înapoi la Siria.


Deci: președintele Putin (care este rău, pentru că a invadat Crimeea și Ucraina și a omorât foarte mulți oameni) a decis să îl susțină pe Assad (care este rău) atacând ISIS (care sunt tot răi), ceea ce oarecum este un lucru bun?

Putin (în continuare rău) crede că rebelii sirieni (care sunt buni) sunt tot răi, așa că îi bombardează în primul rând pe ei, spre nemulțumirea americanilor (care sunt buni), care sunt ocupați să trimită arme rebelilor (care de asemenea sunt buni).

Acum, Iranul (care erau răi, dar acum au acceptat să nu construiască nicio bombă nucleară pe care să o folosească pe Israel, deci sunt buni) trimit trupe pentru a-l ajuta pe Assad (în continuare rău), la fel ca rușii ( răi) care dețin acum în Siria infanterie și avioane militare.

Deci, o coaliție formată de Assad (rău), Putin (foarte rău) și Iran (buni, dar într-un mod rău) vor ataca Statul Islamic (care sunt răi), ceea ce este un lucru bun, dar și pe rebelii sirieni (care sunt buni), ceea ce este rău.

Acum, englezii (evident buni, cu excepția simpaticului domn Corbyn, care probabil este rău) și americanii (buni) nu îl pot ataca pe Assad (om rău) de teamă să nu îl supere pe Putin (rău) și pe iranieni (buni, dar au fost răi). Și poate că americanii ar trebui acum să își dea seama că Assad nu este chiar atât de rău, dacă îl compară cu Statul Islamic (care este super-rău).

Așa că Assad (rău) este acum, probabil, bun, fiind mai bun decât Statul Islamic (să fim însă cinstiți: orice lucru prost este mai bun decât Statul Islamic, deci nu suntem în fața unei alegeri reale) și, din moment ce Putin și Iran se luptă cu Statul Islamic, atunci această acțiune îi face și pe ei buni.

America (bună) va constata că îi va fi greu să înarmeze grupuri de rebeli atacați de ruși, de teamă să nu-l deranjeze pe domnul Putin (acum bun) și pe acel Ayatollah nebun din Iran (tot bun), așa că sunt obligați să spună că rebelii sunt răi, sau cel puțin să-i lase să se descurce pe cont propriu. Asta îi face pe rebeli să fugă spre Turcia și de acolo în continuare spre Europa, sau să se alăture Statului Islamic (care este singurul grup constant rău).

Pentru musulmanii suniți, un atac al musulmanilor șiiți (Iran și Assad), ajutați de ruși, va fi văzut ca un Război Sfânt, iar trupele Statului Islamic vor fi văzute de către suniti drept singurii jihadiști ce luptă în „Războiul Sfânt”, prin urmare mulți musulmani vor considera Statul Islamic ca fiind bun (Doamne!)

Musulmanii vor percepe lipsa acțiunilor Britanice și Americane în sprijinul fraților suniți rebeli ca pe o trădare (ar putea avea sens această teorie), deci vor fi percepuți ca fiind răi.

Ajunși în acest punct, avem America (acum rea) și Marea Britanie (tot rea) diminuându-și ajutorul către rebelii suniți (buni), care se uită către Statul Islamic (bun sau rău, depinde cine judecă) pentru a primi ajutor în lupta împotriva lui Assad (devenit între timp bun) care, împreună cu Putin (și el, acum, de necrezut, bun) și Iran (bun), încearcă să își recupereze țara ca să o conducă la fel cum a condus-o înainte, pînă la punctul în care a început totul.

Sper că totul e limpede acum!

Articole recomandate:

Etichete: , , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Invazia Ucrainei a afectat reputația Rusiei la nivel global și aproape fiecare țară din lume are acum o viziune mai pozitivă asupra Ucrainei decât asupra Rusiei. Potrivit noilor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: