sâmbătă

4 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 noiembrie, 2015

kerry onu lavrovGuvernul de la Damasc și toate forțele de opoziție din Siria trebuie să înceapă negocierile politice până la 1 ianuarie 2016, astfel încât ]n 6 luni să fie format un guvern de uniune națională, iar în 18 luni să fie elaborată o nouă Constituție și să se organizeze alegeri libere.

Termenele acestea fac parte din calendarul Acordului de pace pentru Siria convenit sâmbătă, la întâlnirea din Viena a șefilor diplomației americane și ruse, Serghei Lavrov și John Kerry.

Este prima dată când la convorbirile din Viena privind Siria, desfășurate în formate diferite (acum a participat și Iranul, în total au fost repreznetate 16 state), aduc măsuri concrete, iar acesta este un prim efect la nivel macropolitic al atentatelor ce au avut loc vineri seara, la Paris.


Este clar că atacurile teroriste din capitala Franței i-au convins pe dilomații prezenți al Viena să acționeze imediat, scrie Bloomberg, după ce la numeroasele rueniuni anterioare nu au reușit să decidă nimic concret.

De altfel, a spus-o la finalul reuniunii chiar emisarul ONU în Siria, Staffan de Mistura, cel care va monitoriza respectarea calendarului: Deciziile de azi sunt „răspunsul oferit celor care ieri, în Paris, au plănuit ca prin acele orori să influențeze intenția comunității internaționale de a face ceva constructiv în Siria.”

Emisarul ONU a adăugat că a discutat deja cu reprezentanții regimului de la Damasc și acesta s-a declarat dispus să inițize negocierile cu opoziția.

Nu a fost amintită nicio condiționare din partea lui Bashar al-Assad, așa cum se întâmpla până acum, când acesta preciza că nu va discuta cu rebelii care i se opun armat, ci doar cu liderii „opoziției moderate”.

Calendarul:

  • Până pe 14 decembrie: Diplomații se vor reuni din nou pentru a reanaliza progresele
  • Până la 1 ianuarie 2016: ONU va trebuie să convină cu regimul de la Damasc și liderii opoziției desfășurarea negocierilro formale.
  • Până pe 14 mai 2016: Încetarea focului între guvern și grupurile de rebeli și elaborarea unui proiect pentru noua Constituție.
  • Până pe 14 mai 2017: Alegeri libere, pe baza noii Constituții, organizate sub supravegherea  ONU.

Loviturile împotriva Stat Islamic și Frontului Al-Nusra vor continua, au precizat liderii diplomației ruse și americane, la conferința de presă din finalul întrevederii.

„Am căzut de acord că toate grupurile extremiste trebuie eliminate de pe fața pământului”, a spus John Kerry, care a asigurat că  acțiunile împotriva teroriștilor vor fi mai dure, ca efect al atrocităților comise în Paris.

Soarta lui Assad este încă subiect de dispute 

S-au păstrat divergențele referitoare la ce s eva întâmpla cu Bashar-al-Assad, liderul contestat al Siriei, considerat de occidentali parte a problemei, dar susținut de Federația Rusă.

Serghei Lavrov a repetat că soarta acestuia trebuie decisă exclusiv de sirieni, în cadrul proceselor democratice ce au fost convenite la Viena.

Toți au fost de acord însă cu procesul de tranziție, guvernul de uniune națională.

Acordul privind procesul de pace din Siria deschide calea spre o cooperare mai profundă între Rusia și SUA, a declarat secretarul de stat John Kerry, la final.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: