miercuri

27 martie, 2024

8 februarie, 2016

Aleppo
Alepp, un oraș-ruină

Rebelii sirieni luptă pentru supraviețuire în și la nord de localitatea siriană Alepp.

Manevrele militare siriano-ruse din ultimele zile confirmă teoria că regimul Assad și aliații săi nu sunt interesați de negocierile de pace sau de lupta împotriva ISIS, ci de înfrângerea opoziției.

O serie de analiști afirmă că implicarea Rusiei în conflictul sirian și securizarea regimului Assad au ca miză instalarea pe teritoriul Siriei a unor baterii de rachete care, împreună cu sistemele din Peninsula Crimeea, să acopere Marea Mediterană, Marea Neagră și sudul Europei.

Cine cu cine se bate

aleppo ramadan
Ramadan în Alepp

Un asalt reușit săptămâna trecută, miercuri, al forțelor guvernamentale sprijinite de aviația rusească, a tăiat principala rută de aprovizionare din Turcia a zonei. Înfrângerea înregistrată de opoziția siriană a fost desăvârșită o zi mai târziu, când guvernul a recăpătat controlul asupra mai multor localități din zonă, fiind astăzi la un pas să încercuiască Alepp.

Rebelii din provincia siriană Alepp, din nordul Siriei, s-au retras din trei localități amenințate de lovituri aeriene ruse, permițând astfel forțelor kurde să preia controlul asupra acestora, a anunțat luni Observatorul sirian pentru drepturile omului.

”După lupte limitate între rebeli și kurzi în localitățile Merenar, Aqlamiya și Deir Jamal, locuitorii au cerut rebelilor să se retragă de teama loviturilor rusești”, care sprijină ofensiva armatei regimului, afirmă luni pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului- organizație neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, care dispune de o vastă rețea de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Forțele guvernamentale, susținute de raiduri ale aviației ruse, se luptă cu Coaliția Națională a Forțelor Siriene Revoluționare și de Opoziție, care constituie principalul grup de opoziție din Siria.


Trupele guvernamentale beneficiază și de ajutorul consilierilor iranieni și ai milițiilor libaneze Haezollah.

Regiunea Alepp este divizată după armatele care dețin controlul asupra unor teritorii, de la Armata Liberă Siriană până la radicalii Jabhat al-Nusra, afiliați al-Qaeda.

Toate aceste grupuri nu sunt unite de lupta împotriva regimului Assad, Coaliția Națională a Forțelor Siriene delimitându-se de exemplu de extremiștii al-Nusra sau ISIS.

Acestor grupări militare li de alătură Unitățile de Protecție ale Poporului Kurd, care dețin controlul teritoriului din nordul zonei Alepp.

Fiecare dintre beligeranți încearcă să-și extindă zona de control în această provincie-cheie de la frontiera cu Turcia.

De ce este importantă regiunea Alepp

syria_control_map_624_v6Grupările rebele, de opoziție, dețin controlul regiunii Alepp din 2012, iar pierderea acestei regiuni în favoarea armatei guvernamentale ar constitui o lovitură decisivă atât la adresa opoziției, dar și a marilor actori care solicită debarcarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

Înfrângerea armatrelor de opoziție ar conduce și la slăbirea forțelor care sunt sprijinite de Occident în lupta efectivă împotriva ISIS

Care au fost efectele luptelor pentru controlul regiunii

Aproximativ 20.000 de refugiați au părăsit orașul de la începutul ofensivei și, potrivit publicației britanice The Independent, au petrecut noaptea de duminică spre luni la punctul de trecere a graniței cu Turcia din Bab al-Salam.

Bab al-Salam
Tabăra de refugiați de la Bab al-Salam

Premierul turc Ahmet Davutoglu a asigurat luni că refugiații vor fi primiți în continuare în această tabără, iar autoritățile de la Ankara vor continua să le trimită acestora hrană și ajutoare. Premierul Davutoglu nu a menționat dacă celor 20.000 de refugiați li se va permite intrarea în țara sa.

Asediul din Alepp adâncește și criza umanitară, ONU fiind în prezent în imposibilitate să furnizeze ajutoare în localitățile asediate de forțele guvernamentale.

Care sunt consecințele pe termen lung

Negocierile de pace deschise la Geneva sunt ”oprite temporar” ca efect al ofensivei forțelor guvernamentale în Alepp. Emisarul special ONU Staffan de Mistura, care a decis suspendarea negocierilor de la Geneva, speră ca acestea să poată fi reluate pe 25 februarie.

(Citiți și: ”Negocierile de pace pentru Siria, pe cale să fie sabotate de bombardamentele rusești”)

Acțiunile militare au fost condamnate de Franța, pe considerentul că ”sabotează” convorbirile de pace, și de SUA, care consideră ”dificil” să înțeleagă cum bombardamentele, despre care Departamentul de Stat afirmă că vizează cu precădere ținte civile, pot rezolva conflictul sirian.

Acțiunile regimului Assad au determinat Departamentul de Stat să ceară Moscovei să respecte anunțul făcut la implicarea în conflictul din Siria, care a avut ca pretext lupta împotriva ISIS.

Situația din Siria se poate complica suplimentar în situația în care Arabia Saudită- stat care susține debarcarea lui Assad- va trimite, așa cum și-a declarat disponibilitatea, trupe proprii în teatrul de război.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: