Sindicatele din industria aluminiului au început seria protestelor din fața Palatului Victoria, pentru a obține plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la nivelul din decembrie 2020. Majoritatea demonstranților prezenți sunt angajați ai Alro Slatina și Alum Tulcea.
Revendicările sindicaliștilor din industria aluminiului:
- Reglementarea pieţei de energie, limitarea preţurilor aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin un an. (legea prevede posibilitatea prelungirii până la 3 ani).
- Instituirea unei diferenţe de tratament între clienţii non-casnici care nu au beneficiat de ajutor de stat, legiferat prin OUG 81/2019, respectiv cei care au beneficiat de prevederile acestui act normativ, în sensul că cei din urmă nu vor beneficia de plafonarea preţului energiei electrice, nu este bazată pe un criteriu obiectiv. Această diferenţiere este discriminatorie pentru că nu a fost vorba despre ajutor de stat, ci returnarea sumelor de bani pe care societăţile le-au achitat ca urmare a plăţilor efectuate pentru emisii de CO2, incluse în preţul energiei).
- Eliminarea exceptării beneficiarilor OUG 81/2019 de la plafonarea preţului energiei electrice, potrivit OUG 118/2021, astfel cum a fost modificată prin OUG 3/2022 şi plafonarea preţului la maxim 750lei/Mwh.
La Alro, arată un comunicat al sindicatelor, au fost deja închise două de Electroliză, respectiv Hala 8 şi Hala 9, iar incepând cu data de 9 februarie 2022 se va continua cu oprirea Halei 7 de Electroliza, fapt ce reprezintă închiderea a 60% din capacitatea de producţie. Astfel, din cinci hale mai rămân funcționale doar două.
Urmează ca sute de angajaţi să fie trimişi în şomaj tehnic şi mii de angajaţi ce depind direct sau indirect de Alro să rămână fără locuri de muncă.
„Fără industrie populaţia ţării va fi paralizată/distrusă, iar vina vă va aparţine în totalitate”, avertizează sindicaliștii în apelul transmis guvernanților.