miercuri

10 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 ianuarie, 2022

Preşedintele Sindicatului Liber Alro, Ion Popa, susține că Alro Slatina va fi distrusă până la finalul lui februarie dacă Guvernul nu blochează preţul la energie electrică, scrie Agerpres.

Sindicaliști din industria aluminiului au participat vineri la o demonstraţie de protest în Piața Victoriei, solicitând Guvernului limitarea preţurilor la energie şi gaz la valoarea din decembrie 2020 pentru cel puţin un an, precum şi interzicerea exportului de energie electrică.

„Revendicarea noastră este una singură – preţul exorbitant la energia electrică, nu numai la Alro Slatina ci şi la toţi consumatorii industriali şi casnici, bineînţeles. Noi deja am oprit o hală de electroliză, ieri s-a oprit o hală, urmează încă două, şi vor mai rămâne în funcţiune doar două.

Asta înseamnă 60% din capacitate, asta înseamnă sute de angajaţi de la noi şi de la Tulcea (fabrica de alumină Alum Tulcea – n.r.) disponibilizaţi, dacă nu se rezolvă problema cu plafonarea şi cu blocarea preţului la energie. Noi avem cinci hale în funcţiune. Dacă oprim trei hale, înseamnă reducerea capacităţii cu 60%.


Din cinci hale, o să mai rămână două – cu două hale, nu ştiu cum se poate funcţiona. Una e deja oprită, şi se opresc eşalonat şi o să rămânem cu două hale până la Paşti. De fapt, până la sfârşitul lui februarie, dacă nu se face nimic, Alro Slatina e distrusă. Iar în ţară o să fie zeci de mii de oameni fără locuri de muncă, pentru că sunt destule fabrici care depind de Alro, iau sârmă şi alte profile din aluminiu”, a afirmat Ion Popa, în timpul mitingului organizat în faţa sediului Guvernului de mai multe sindicate din industria aluminiului.

Preşedintele Sindicatului Liber Alro a adăugat că întreaga industrie va intra în colaps, dacă autorităţile nu vor reglementa piaţa energiei prin plafonarea preţurilor.

„Totul este în mâna Guvernului, pentru că în Legea Concurenţei, ordonanţa 21 din 1996, scrie clar că Guvernul poate să plafoneze (preţul energiei – n.r.), să îl blocheze, în situaţii de criză, cum există acum în industrie. Dacă vrea să o facă, scăpăm, dacă nu vrea să o facă, închidem tot şi se alege praful.

Legea există, trebuie doar să o aplice. Scrie clar acolo în Legea Concurenţei, la articolul 4, aliniatul 3, unde scrie clar că în situaţii de criză Guvernul poate să plafoneze şi să blocheze preţul.


Cerem plafonarea preţului. Reglementarea se poate face, Guvernul vorbeşte de ea în coaliţie, dar nu o aplică. Cei din guvern zic acum că plafonează preţul la 1.000 de lei MW/h, dar nu se gândesc că Hidroelectrica produce sub 200 de lei MW/h? De la 200 lei la 1.000 de lei e de cinci ori mai mult!

Nu zice nimeni să nu aibă şi Hidroelectrica profit, dar sunt intermediarii. Deci noi cerem reglementarea pieţei energiei. Altfel nu se rezolvă problema şi toată industria va fi praf şi pulbere. Vor fi disponibilizări în masă”, a concluzionat Ion Popa.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: