vineri

26 aprilie, 2024

9 iulie, 2023

Sindalimenta, Federația Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, întrunit în perioada 06 – 08 iulie, amenință cu ample acțiuni de protest dacă Executivul va elimina facilitățile fiscale acordate angajaţilor din industria alimentară şi agricultură.

„Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA a luat decizia, în situaţia eliminării facilitaţilor salariale, să organizeze ample acţiuni de protest al căror calendar vă fi stabilit şi comunicat ulterior”, anunță un comunicat al organizației.

„Industria alimentară ar trebui să fie prioritate”, ținând cont de deficitul comerțului cu astfel de produse

Sindicaliştii din industria alimentară reamintesc faptul că deficitul comercial cu produse alimentare al României a urcat anul trecut la peste 5,6 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o creştere cu 20% faţă de cel înregistrat în 2021. „Aceste statistici care ar trebui să dea de gândit noului guvern, dar sectorul industriei alimentare nu pare a fi o prioritate pentru acesta. În timp ce pentru sectorul IT, atât premierul Ciolacu, cât şi fostul premier Ciucă s-au grăbit să dea asigurări că nu se va umbla la facilităţile fiscale acordate angajaţilor de mai bine de 20 de ani, industria alimentară şi agricultura românească sunt din nou abandonate”, subliniază reprezentanţii Sindalimenta.

„Eliminarea facilităților va duce la falimente și importuri din ce în ce mai mari”


Potrivit unui comunicat semnat de Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta, „această politică inconştientă promovată atât de incompetentul Guvern Ciucă şi continuată şi de Guvernul Ciolacu, va agrava situaţia economică şi financiară a României, iar în final cei care vor plăti, vor fi ca de fiecare data, salariaţii din sectorul privat. Eliminarea facilităţilor salariale din cele doua sectoare de activitate vor conduce la creşterea numărului şomerilor, la închiderea multor ferme şi societăţi comerciale şi la importuri de alimente din ce în ce mai mari”.

Politicienii se opun eliminării complete a facilităților fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu se vor elimina facilitățile fiscale pentru sectorul IT, iar în construcții și agricultură va fi stabilit un calendar pentru plata asigurărilor de sănătăte împreună cu principalii actori din domeniu, șeful Executivului subliind că acesta este jalon în PNRR și pentru aderarea României la OECD.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va fi eliminată gradual scutirea de la plata asigurărilor de sănătate pentru sectoarele construcții, agricultură și industrie alimentară, dar că va fi păstrată facilitatea pentru IT-iști. De altfel aceste măsuri sunt cuprinse într-un jalon din PNRR și pentru aderarea la OECD, care trebuie îndeplinite fără discuție.

El a spus mar'[ că se face o analiză cu privire la restructurarea facilităţilor fiscale anunţată de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, referitor la sectoarele construcţiilor şi IT, subliniind că nu vor fi luate decizii „pripite”.


„Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană în raportul de țară, care este anual, ne recomandă de ani de zile să începem să eliminăm din facilitățile fiscale, pentru că România devine nesustenabilă la venituri”, a afirmat premierul.

Dar eliminarea la facilitățile pentru sectorul IT ies din discuție, cel puțin deocamdată.

Măsuri populiste = disparități fiscale

La prezentarea de săptămâna aceasta a Raportului BNR privind stabilitatea, Eugen Rădulescu, fost director al Direcției de Stabilitate Financiară din BNR, a epxlicat că „marea problemă pe care o avem este deficitul bugetar”, care este văzut ca principala vulnerabilitate la stabilitatea financiară.Potrivit lui Rădulescu, colectarea veniturilor se lovește de mare problemă: sistemul de impozite și taxe a devenit un adevărat şvaiţer.

Facilitățile, scutirile acordate unor sectoare economice au ajuns să conducă la apariția mai multor categorii de oameni: „Unii care plătesc taxe și impozite, care datorează taxe și le plătesc și unii care nu mai datorează nici taxe”, explică Rădulescu.

El spune că scutirea de impozitul pe venit nu mai este necesară pentru sectorul IT, deoarece nivelul taxări în România oricum este foarte redus, iar la salariile mari de 2.000-4.000 euro pe lună nu ar fi descurajate angajările sau fuga specialiștilor peste hotare.

De asmenea, scutirea de la plata contribuțiilor pentru asigurările de sănătate pentru construcții, agricultură și industrie alimentară este absurdă și lipsită de sens.

Se introduce o mare inechitate: unii salariații nu contribuie la fondul asigurărilor de sănătate, dar beneficiază de asistență medicală completă pe banii celor care își achită obligațiile.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: