vineri

19 aprilie, 2024

28 octombrie, 2022

În ciuda unui început mai ezitant, favorizat și de schimbarea de guvern produsă în noiembrie 2021, România este în acest moment în prima jumătate a clasamentului statelor UE care implementează planuri naționale de redresare și reziliență.

România are alocate prin PNRR aproape 30 miliarde euro. Regulamentul european prevede ca toate investițiile finanțate din PNRR să fie finalizate până la sfârșitul anului 2026 și toate reformele pe baza cărora Comisia face plăți să fie finalizate până la 31 august 2026.

Într-un interviu acordat CursDeGuvernare, europarlamentarul Siegfried Mureșan afirmă că, până în acest moment, ”pe criteriile obiective ale Comisiei Europene, suntem clar în prima jumătate a clasamentului” în ceea ce privește implementarea PNRR.


”Noi nu am fost niciodată un caz-problemă la nivel european. Am depus planul la timp, a fost aprobat la timp, am primit prefinanţarea, 3,9 miliarde de euro, anul trecut. După aceea, în următoarea etapă, suntem între cele 11 state care au depus la Comisia Europeană prime cereri de plată și aceste cereri au fost deja aprobate.

Deci, doar noi, alături de alte 10 state, am început implementarea reformelor de o manieră ce ne-a permis să depunem o primă cerere de plată la Comisia Europeană, cerere ce a fost aprobată, după cum bine știţi, şi banii voi fi virați în cursul acestei săptămâni – 2,6 miliarde euro”, a explicat Siegfried Mureșan.

Contextul relevant: 5 state membre au pierdut startul PNRR

De la începutul implementării Mecanismului european de redresare și reziliență, 22 de state membre ale Uniunii Europene au avut planurile depuse la timp. Aceste planuri au fost aprobate anul trecut de Comisia Europeană și Consiliu, iar statele și-au primit prefinanțarea.

Cinci state nu şi-au primit prefinanțarea, au pierdut-o:

  • Țările de Jos, care nu a avut guvern multe luni de zile și a decis să depună planul cu întârziere
  • Suedia și Bulgaria, care de asemenea au avut perioade de instabilitate politică și au depus planurile lor doar anul acesta. Odată depuse, au fost aprobate fără mari dificultăți, însă au pierdut prefinanțarea de 13%, fiindcă regulamentul european prevede că aceasta putea fi plătită doar până la 31 decembrie 2021.
  • Polonia, planul său a fost aprobat cu mare întârziere de Comisia Europeană, cu anumite condiționalități clare pe justiție și stat de drept. Și polonia a pierdut prefinanțarea și atâta timp cât nu corectează lucrurile pe justiție nici nu le va fi acceptată prima cerere de plată.
  • Ungaria, planul său încă nu a fost adoptat.

Un avertisment: Respectarea calendarului de reforme este esențială


”Pe criteriile obiective ale Comisiei Europene, suntem clar în prima jumătate a clasamentului”, afirmă Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul român avertizează: ”Începerea investițiilor este importantă, dar mai importantă este îndeplinirea reformelor pentru efectuarea tuturor plăților. Cel mai important este ca jaloanele, țintele să fie îndeplinite în fiecare trimestru, conform acordului cu Comisia Europeană, iar calendarul de reforme să fie îndeplinit. Dacă un jalon sau o reformă nu este îndeplinită, Comisia Europeană poate suspenda o parte din plata tranșei respective, în funcție de gravitatea reformei neîndeplinite”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: