marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 octombrie, 2022

Comisia Europeană a autorizat plata primei cereri din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă- 2,6 miliarde euro, informează sâmbătă Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Din această sumă, 1,8 miliarde euro sunt granturi și 0,8 miliarde euro împrumuturi.

Comisia a emis autorizația joi, 20 octombrie, la aproape 5 luni de la depunerea cererii.

Ce spune ministrul Boloș

„Este un moment prin care se confirmă efortul consolidat la nivel guvernamental, care s-a concretizat în îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor asumate de România pentru ultimul trimestru al anului trecut şi transpuse în reforme de interes major pentru ţara noastră.


Realist vorbind, este doar începutul unui lung drum pe care îl avem în faţă, dar care, dacă vom duce la bun sfârşit aspectele cheie din Plan, va însemna impulsionarea economiei şi generarea unui efect multiplicator solid pentru investiţiile în autostrăzi, infrastructura feroviară, şcoli, infrastructura spitalicească şi tot ceea ce înseamnă consolidarea economiei româneşti”, este citat ministrul Marcel Boloş de un comunicat al ministerului.

5 luni între depunerea cererii și avizul final de plată

România a înaintat Comisiei pe 31 mai o cerere de plată bazată pe atingerea celor 21 de jaloane și ținte selectate din Decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranșă.

Comisia Europeană a emis abia pe 15 septembrie o evaluare preliminară pozitivă a cererii de plată a României în valoare de 2,6 miliarde euro.

(Citește și: ”PNRR – Comisia a amânat avizul pe prima cerere de plată a României. Motivul invocat oficial de MIPE: date lipsă în sistemul informatic”)

Avizul pozitiv dat de comisie a venit după ce perioada de analiză a documentelor justificative românești a fost prelungită, la cererea României, peste termenul normal, de maxim 2 luni.


În baza avizului preliminar, toată documentația furnizată de România a fost analizată în Comitetului economic și financiar. Pe lângă aspectele financiare, plățile sunt condiționate de îndeplinirea jaloanelor și țintelor asumate.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: