luni

30 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 aprilie, 2022

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit vineri cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, la New Delhi, în încercarea de a păstra India de partea sa în contextul sancţiunilor occidentale. Ministrul rus de externe a vizitat anterior China.

”Apreciem că India priveşte această situaţie în ansamblul faptelor şi nu doar într-un mod unilateral. Continuăm să implementăm proiecte în domeniile energiei, ştiinţei şi tehnologiei, spaţiului cosmic, industriei farmaceutice”, a spus Serghei Lavrov, citat de Reuters.

”India, după cum ştiţi, a fost întotdeauna în favoarea soluţionării diferenţelor şi disputelor prin dialog şi diplomaţie”, a anunțat și Subrahmanyam Jaishankar, care a precizat că va avea discuţii detaliate cu Serghei Lavrov despre ”mediul internaţional dificil” în curs.

Americanii și britanicii au ajuns înaintea lui Lavrov


Serghei Lavrov se află în India la o zi după ce înalţi oficiali americani şi britanici au purtat discuţii la New Delhi pentru a convinge guvernul indian să nu ajute Rusia să evite sancțiunile internaționale.

India este a treia economie a Asiei şi membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, poziţie care îi conferă o importanţă diplomatică suplimentară.

India a cumpărat milioane de barili de ţiţei din Rusia la preţ redus de când a izbucnit războiul (24 februarie), guvernul precizând că achiziţiile sunt avantajoase pentru cetăţenii săi şi că procedează la fel ca ţările europene.

India va cumpăra din Rusia și ulei de floarea-soarelui la un preţ preferențial după ce livrările din Ucraina s-au oprit din cauza războiului. Rusia este şi cel mai mare furnizor al Indiei de armament.

Moscova încearcă să stabilească un mecanism de plăți în monede naționale


Oficialii americani și britanici veniți miercuri la New Delhi au transmis că respectă toate deciziile economice luate de India, dar că nu și-ar dori o accelerare rapidă a achizițiilor din Rusia și ar aprecia dacă India ar susține poziția occidentală vizavi de războiul din Ucraina.

Serghei Lavrov urmează să se întâlnească și cu premierul indian Narendra Modi înainte de a părăsi India, vineri seară.

Oficialii indieni şi ruşi sunt aşteptaţi să discute despre un mecanism de plăţi în ruble şi rupii pentru a menţine comerţul, deoarece tranzacţiile bazate pe dolari devin imposibile pentru Rusia.

India şi China sunt singurele ţări puternice care nu au condamnat agresiunea Rusiei din Ucraina.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: