1 aprilie, 2022

Liderii UE și ai Chinei se văd vineri pentru prima oară în ultimii doi ani, Bruxelles-ul încercând să obțină asigurări din partea Beijingului că nu va ajuta Moscova nici în plan militar și nici să eludeze sancțiunile occidentale impuse din cauza invaziei din Ucraina.

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, vor purta discuții, prin legătură video, cu premierul chinez Li Keqiang și, ulterior, cu președintele Xi Jinping.

Summit-ul UE – China se organizează la două zile după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a mers în China, miercuri și joi, pentru diverse întâlniri. Cea mai importantă a fost cea cu omologul său chinez Wang Yi. După această reuniune, diplomația rusă a anunțat debutul unei noi ordini mondiale multipolare bazată pe parteneriatul Rusia – China.

Beijing nu vede deocamdată războiul din Ucraina


De la debutul războiului din Ucraina, China a evitat în permanență să condamne agresiunea rusă și a intrat în tabăra celor care nu vorbesc decât despre consecințele sancțiunilor impuse Rusiei și despre nevoia de dialog și pace.

Singura întrebare care plutește în aer înaintea acestui summit este cât de aproape se vor ține chinezii de președintele rus Vladimir Putin în atacul său sângeros asupra Ucrainei.

Potrivit unei analize Politico, răspunsul este fie „aproape”, fie „foarte aproape”.

Președintele Xi l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin „cel mai bun prieten” al său, iar liderii UE spun că au „dovezi foarte sigure” că Beijingul s-a gândit să trimită sprijin militar trupelor lui Putin din Ucraina.


China a început să dea vina pe NATO pentru criză și a susținut dorința Kremlinului de a rescrie viitoarea arhitectură de securitate a Europei.

Un oficial UE a subliniat pentru Reuters că balanța Beijing nu ar trebui totuși să încline în favoarea Rusiei: peste un sfert din comerțul global al Chinei a fost realizat anul trecut cu blocul comunitar și cu Statele Unite, față de doar 2,4% cu Rusia.

„Prelungim acest război sau lucrăm împreună pentru a pune capăt acestui război? Aceasta este întrebarea esențială pentru summit”, a declarat oficialul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: