21 septembrie, 2024

Guvernul Serbiei a convenit vineri reintroducerea serviciului militar obligatoriu, desfiinţat în urmă cu 14 ani, a anunțat preşedintele Aleksandar Vucic, potrivit Reuters.

Guvernul a anunțat că va înființa un grup de lucru pentru lansarea procesului. Conform planului, bărbații sârbi vor avea serviciul militar obligatoriu constând din 60 de zile de antrenament și 15 zile de exerciții, a spus guvernul. Pentru femei, serviciul va fi voluntar.

Unii experţi militari au criticat planul, arătând că va fi costisitor, iar un stagiu militar atât scurt va contribui în mică măsură la creșterea capacității de apărare a țării.


Forţele armate sârbe au devenit complet profesioniste în 2011, dar sunt prost plătite şi echipate. Țara balcanică, care vizează aderarea la Uniunea Europeană, și-a păstrat unitățile de rezervă și serviciul militar voluntar.

Și Croația a reintrodus serviciul militar obligatoriu

„Nu intenţionăm să atacăm pe nimeni, dar vrem să îi respingem pe cei care ne ameninţă”, a declarat Vucic săptămâna trecută, când a semnat un acord pentru reintroducerea recrutării.

Mișcarea Serbiei coincide cu o decizie similară a vecinului membru NATO, Croația, al cărei ministru al apărării a anunțat la începutul acestei luni că recrutarea obligatorie, care a fost suspendată în 2008, va fi reintrodusă de la 1 ianuarie 2025.

Serbia, care menține neutralitatea militară, s-a alăturat programului NATO de Parteneriat pentru Pace în 2006, iar în 2015 a semnat Planul de acțiune pentru parteneriat individual – cel mai înalt nivel de cooperare pentru țările care nu aspiră să se alăture alianței.

O cursă a înărmării


Luna trecută, Serbia a semnat un acord de referință cu Dassault Aviation din Franța (AM.PA), pentru achiziționarea a 12 noi avioane de luptă Rafale, o mișcare care semnalează o îndepărtare de Rusia, aliatul său tradițional și principalul furnizor de arme.

De asemenea, Croația a achiziționat 12 avioane de luptă Rafale, dintre care șase au fost deja livrate în țara membră UE.

Cele două țări vecine, care mențin relații destul de reci de la prăbușirea din anii 1990 a fostei federații iugoslave din care făceau parte, sunt în proces de achiziție de elicoptere și arme moderne, pe care unii experți le consideră o cursă a înarmărilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: