luni

29 aprilie, 2024

25 mai, 2022

Serbia se va putea conecta la gazoductul paneuropean BRUA în 2024, potrivit celui mai recent plan de dezvoltare a Transgaz (TGN), operatorul sistemului național de gaze din România. Planul prevede în 2023 – 2024 construcția conductei de interconectare până la granița sârbă. Între timp, Serbia proiectează conducta până la granița cu România.

Serbia va pregăti designul şi documentația tehnică pentru construcția unei conducte de gaze cu o lungime de 12,8 kilometri care va face legătura între nodul Mokrin şi graniţa cu România, potrivit ministrului Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, citată de Tanjug și Agerpres.

Serbia va putea primi astfel gaze din Marea Neagră, nu mai devreme de 2026, dacă OMV Petrom (SNP) va lua, la începutul anului viitor, decizia finală de investiție în exploatarea zăcământului Neptun Deep, pe care îl împarte cu Romgaz (SNG). În acest an este așteptată intrarea în rețea a primelor volume dintr-un alt zăcământ, Midia XV, operat de Black Sea Oil & Gas (BSOG), care estimează o producție de un miliard de metri cubi anual.


Implementarea unor proiecte comune Serbia – România, progresele realizate în cooperarea în domeniul energiei regenerabile şi construcţia interconectorului de gaze au fost discutate de Zorana Mihajlovic cu omologul său român, Virgil Popescu, luni la Bucureşti.

Un proiect vechi de mai mulți ani

Conducta de interconectare dintre Serbia și România este prevăzută de mai mulți ani în planurile de dezvoltare a Transgaz și în fiecare an construcția și finalizarea au fost amânate.  

Pentru conducta de pe teritoriul românesc, studiul de fezabilitate este gata din noiembrie 2019, proiectul tehnic și caietele de sarcini – din ianuarie 2019, an în care punerea în funcțiune era planificată pentru anul 2020.

Interconectarea constă în construirea unei conducte de interconectare pe direcţia Arad – Mokrin în lungime de aproximativ 97 kilometri, din care 85 km pe teritoriul României şi 12 km pe teritoriul Serbiei.


Între timp Serbia a început investiții pentru dezvoltarea interconectărilor cu Ungaria și cu Bulgaria.

Politica sârbă de diversificare a traseelor

Prin Bulgaria, Serbia încă își mai primea gazele din Rusia (TurkStream) la sfârșitul lunii aprilie, deși Gazprom sistase livrările pentru Bulgaria, pentru că aceasta nu a acceptat plata lor în ruble.

Acum, Zorana Mihajlovic spune că implementarea proiectului interconectorului de gaze între Serbia şi România poate fi accelerată.

„Serbia şi România au relații bune şi asta este o bază excelentă pentru a discuta despre proiecte comune viitoare. În acest an, Serbia a început construcția gazoductului Nis-Dimitrovgrad, ceea ce ne va permite să primim gaze de la terminalul GNL în Grecia precum şi din Azerbaidjan, însă planul nostru este să ne interconectăm cu statele vecine prin conducte de gaze, aceasta fiind singura modalitate pentru a ajunge la securitate în acest domeniu”, a spus ministrul Energiei al Serbiei, Zorana Mihajlovic, citată de Agerpres.

Consumul de gaze al Serbiei a fost de 3,4 miliarde de metri cubi în 2019, iar operatorul de sistem JP SRBIJAGAS a transportat 13 miliarde de metri cubi, potrivit Transgaz (TGN).

Valoarea totală a investiției a conductei Transgaz (TGN) până la granița sârbă este de 56,21 milioane de euro. Conducta va avea o capacitate de maxim 1,6 miliarde mc pe an, la o presiune în BRUA în zona Recaș de 50 – 24 bari.

Când va fi folosit gazoductul BRUA?

România a finalizat  în 2020 porțiunea de pe teritoriul româniei a gazoductului paneuropean BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria), care se oprește, deocamdată în Ungaria, ca urmare a intențiilor Budapestei de a deveni hub gazier.

Prin BRUA nu circulă, deocamdată nimic. Nu se știe cui va vinde BSOG gazele extrase din perimetrul Midia XV. Gazele din Neptun Deep rămân neexploatate din cauza unei legi offshore vădit descurajatoare, înlocuită abia acum de o alta, promulgate miercuri de președintele Klaus Iohannis.

Și, în fine, Bulgaria s-a decis să finalizeze, probabil în acest an, conducta de interconectare cu Grecia, pe unde ar putea veni gaze din Azerbaidjan,  prin gazoductul transanatolian TANAP și cele din livrările de gaze lichefiate descărcate în terminalul grec de la Alexandropoulis, , care va fi funcțional la sfârșitul anului viitor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: