Administrația Prezidențială anunță miercuri că președintele Klaus Iohannis a promulgat legea offshore, adoptată de Parlament pe data de 18 mai.
Miza principală este extragerea a circa 100 de miliarde de metri cubi din perimetrul Neptun Deep, cel mai bogat descoperit până acum, care va fi operat de OMV Petrom (SNP) și Romgaz (SNG).
Aceasta din urmă abia a semnat contractul de preluarea de la ExxonMobil a părții de 50% din concesiune. Romgaz are nevoie de stimulente și pentru noi explorări onshore.
Principalele noutăți ale legii offshore
Față de vechea lege, cea nouă conține mai multe noutăți dintre care se remarcă:
- Companiile petroliere nu mai sunt obligate să vândă o anumită cotă din producție pe piața internă, iar prețurile pentru gazele extrase nu vor fi reglementate.
- Totuși, statul are drept de preemțiune. Companiile petroliere sunt obligate să oferteze gazele mai întâi Rezervelot de Stat. Dacă statul nu cumpără, vânzările pe piață trebuie să fie la prețuri mai mari decât cele care au fost oferite statului.
- Toate contractele bilaterale de vânzare a gazelor vor fi notificate, pentru monitorizare, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei
- Au crescut pragurile de preț peste care se impozitează, respectiv crește impozitul pe veniturile suplimentare. Impozitul suplimentar se va aplica la prețuri mai mari de 85 de lei/MWh de gaze, nu de la 47 de lei, cât era în vechea lege. Pentru nivelurile mai mari se introduc impozite progresive între 15% și 70%.
- Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream a fost ridicată la maximum 40% (era 30%) din totalul impozitului pe veniturile suplimentare.
- Impozitului suplimentar se va vira într-un fond destinat extinderii rețelelor de gaze, dacă Guvernul nu decide alte destinații.
- Impozitul asupra veniturilor suplimentare reprezintă, pentru companii, cheltuială deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal
- Nivelul taxării se va păstra la nivelul actual (cel de la 1 ianuarie) pe toată durata acordului de concesiune petrolieră.,
- Prevederile din legea actuală se vor aplica și zăcămintelor de uscat de mare adâncime (peste 3.000 de metri)
- Guvenul poate introduce restricții temporare de preț și vânzare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației, sau pentru îndeplinirea obligațiilor aferente mecanismelor europene de solidaritate.
***