luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 martie, 2022

Black Sea Oil & Gas (BSOG) va începe extracția gazelor naturale din proiectul românesc offshore în al doilea trimestru al acestui an, mai târziu decât se preconiza, a declarat miercuri directorul general al companiei, Mark Beacom, avertizând că eforturile continue de modificare a legislației pentru producătorii de gaze subminează investițiile, transmite Reuters.

Inițial, compania intenționa să demareze extracția gazelor naturale din Marea Neagră în luna noiembrie a anului trecut.

“Punctul nostru de vedere este că subminarea continuă a producătorilor locali prin introducere constantă de noi măsuri dăunătoare este motivul pentru care România a eșuat în a-și atinge capacitatea semnificativă de producție și nu va face decât să prelungească această situație”, a declarat Mark Beacom.


Guvernul României a promis în repetate rânduri că Legea offshore va fi amendată în Parlament, în prima jumătate a acestui an, însă până acum nu a fost prezentat un proiect de act normativ în acest sens.

“Cu cooperarea constructivă a tuturor părților implicate, primele cantități de gaze vor fi extrase în al doilea trimestru din 2022”, a precizat Mark Beacom.

Luna aceasta, Guvernul de la București a prelungit, pentru un an, o schemă de sprijin pentru creșterea facturilor la energie iar una dintre prevederi obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producție la prețuri plafonate în schimbul unor reduceri și scutiri de taxe.

Directorul Black Sea Oil & Gas spune că noile măsuri îi vor descuraja pe producători.


“Există o lipsă semnificativă de investiții pentru a extrage resursele descoperite care stau la ușa României… și o descurajare a producătorilor, inclusiv BSOG, să caute noi resurse prin explorare”, a subliniat Mark Beacom.

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță PwC, România are cea mai mare rată de taxare a producției offshore de gaze din Europa, la 23%, de patru ori mai mare decât media.

Eșecul Parlamentului de la București de a modifica Legea offshore în 2021 a determinat grupul petrolier OMV Petrom să amâne pentru 2023 o decizie finală de investiții cu privire la proiectul Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

În prezent, portofoliul companiei Black Sea Oil & Gas (BSOG) este alcătuit din Proiectul MGD și două licențe de producție gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deține o participație de 70%.

Black Sea Oil & Gas (BSOG), deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), este o companie independentă de energie cu sediul în România, care desfășoară operațiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: