sâmbătă

27 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2022

Serbia a devenit interesată de proiectul cablului submarin de electricitate România – Georgia, după ce aceasta a resuscitat un vechi proiect românesc, care să lege România de piețele sud-caucaziene. Serbia vrea să importe energie electrică din  Azerbaidjan, a anunțat preşedintele sârb Aleksandar Vucic, după întrevederea de miercuri cu omologul său azer Ilham Aliev.

Complet dependentă de gazele rusești, Serbia vrea să primească și o parte din exportul de gaze naturale azere, care se va ridica la 35 de miliarde de metri cubi de gaz în următorii 7 – 10 ani, faţă de 22 de miliarde de metri cubi în prezent. Jumătate din exporturile azere de gaze ar urma să vină în ţările europene.

„De aceea lucrăm la stabilirea interconectorii dintre Serbia şi Bulgaria, pentru a putea cumpăra cantităţi semnificative de la prietenii noştri din Baku. Am discutat, de asemenea, transportul electricităţii şi vom discuta cu partenerii europeni despre conectare și este vorba despre un cablu submarin prin Marea Neagră, care să ne asigure securitatea energetică”, a declarat Aleksandar Vucic, citat de agenția Tanjug.


Serbia urmează să discute această chestiune cu România şi Ungaria, interesată la rândul său.

Georgia a preluat inițiativa

Georgia a solicitat un studiu de fezabilitate privind cablul submarin, cu susținerea Băncii Mondiale, și firma de consultanță italiană CESI urmează să livreze studiul în noiembrie anul viitor.

În august, operatorul sistemul energetic georgian (Georgian State Electrosystem  – GSE) a confirmat „cooperarea activă” cu  omologul său din România, Transelectrica (TEL), și cu operatorii de sistem și cu „ministerele relevante din România, Armenia și Azerbaidjan.

Cablul de transport de electricitate de înaltă tensiune, dintre Georgia și România, urmează să aibă o lungime de 1.195 kilometri din care 1,100 km submarini). Capacitatea ar fi de 1.000 MW.


Cablul va fi echipat cu o conexiune digitală care să asigure o comunicare de înaltă calitate între România și Georgia, potrivit GSE.

Transelectrica trebuie să facă posibil transferul prin România

Cel puțin două dintre proiectele vitale ale Transelectrica devin și mai relevante : cel care să permită preluarea, de către restul rețelei naționale, electricitatea care urmează să fie produsă în Dobrogea; și cel de creștere a capacității de conectare cu Serbia pe la Porțile de Fier.

Președintele sârb spune că nevoile energetice ale economiei şi populaţiei sârbe sunt în creştere, astfel că Serbia trebuie să-şi sporească securitatea energetică.

Pe de altă parte, interconectorul pentru gaze dintre Serbia şi Bulgaria va fi racordat la gazoductul care conectează Grecia cu Bulgaria şi care va facilita importul gazelor din zona Mării Caspice.

Gazoductul dinspre Bulgaria ar fi urmat, inițial, să aducă tot gaze rusești din Turcia, unde ajunge din Rusia și conducta Turkstream. Tot prin Turcia vine și gazoductul trans-anatolian TANAP cu gaze din zona caspică.

Serbia se repliază, căutând alternative la resursele rusești, după ce autoritățile de la Belgrad au respins până în prezent cererile UE de a se susține sancţiunile impuse Rusiei, după ce aceasta a invadat Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: