vineri

29 martie, 2024

25 august, 2022

Georgia resuscitează obiectivul României de a avea un cablu energetic submarin în Marea Neagră, care să o conecteze cu piețele sud-caucaziene. Firma de consultanță italiană CESI urmează să livreze în noiembrie anul viitor un studiu de fezabilitate privind construcția cablului submarin de transport al energiei electrice, care să lege Georgia de România.

Susținută de Banca Mondială, evaluarea proiectului a fost inițiată de operatorul sistemul energetic georgian (Georgian State Electrosystem  – GSE), care confirmă „cooperarea activă” cu  omologul său din România, Transelectrica (TEL), și cu operatorii de sistem și cu „ministerele relevante din România, Armenia și Azerbaidjan”, potrivit unui comunicat al GSE.

Un alt vechi proiect de cablu subteran, care ar fi trebuit să lege România de Turcia, pare abandonat, deși Transelectrica îl mai pomenește, încă, printre obiectivele sale de investiții strategice.


Ministrul Român al Energiei, Virgil Popescu, a afirmat de cel puțin două ori în acest an „deschiderea României” pentru ceea ce a numit Coridorul Verde, care să lege parcurile eoliene offshore din Marea Caspică și Marea Neagră și din care România să preia și să exporte electricitate în restul Europei.

Cablul electric prin Marea Neagră, varianta Georgia

Cablul submarin România – Georgia ar putea prelua și din excedentul de energie eoliană din Dobrogea sau cel produs de viitoarele parcuri eoliene offshore de pe platforma continentală românească a Mării Negre. Mai ales dacă investițiile interne ale Transelectrica întârzie.

Cablul de transport de electricitate de înaltă tensiune, dintre Georgia și România, urmează să aibă o lungime de 1.195 kilometri din care 1,100 km submarini). Capacitatea ar fi de 1.000 MW.

Cablul va fi echipat cu o conexiune digitală care să asigure o comunicare de înaltă calitate între România și Georgia, potrivit GSE.


Realizarea proiectului este menită să contribuie la întărirea securității energetice în Europa și regiunea Caucazului de Sud, la dezvoltarea sectorului energiei regenerabile și la creșterea oportunităților de tranzit între Caucaz și Europa Centrală și de Est, potrivit sursei citate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: