La obiect

Situația financiară la care se așteaptă economiștii și bancherii pe final de an

Amploarea dezechilibrării indicatorilor critici ai economiei pe 2019 creşte cu siguranţă, iar incertitudinea contextului politic îi îndeamnă la prudență pe economiști, pentru că sporeşte dificultatea… Mai mult

31.10.2019

La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

Serbia a semnat cu Rusia și a aderat la Uniunea Economică Euroasiatică

de Adrian N Ionescu , 27.10.2019

Premierul sârb Ana Brnabic a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Euroasiatică (EEU), împreună cu omologii săi din Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan, cu ocazia vizitei de  vineri, 25 octombrie, la Moscova.

Uniunea Economică Euroasiatică (EEU) a fost concepută de președintele rus Vladimir Putin ca o alternativă la piața  Uniunii Europene, fiind însă departe de a oferi avantajele economice ale acesteia.

O lovitură pentru UE

Serbia a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană în 2011, după ce făcuse această solicitare în decembrie 2009, și a primit statutul de candidat la 01 martie 2012. După o scurtă amânare provocată de controversele asupra regiunii Kosovo, negocierile s-au reluat în 2013.
În calitate de candidat, Serbia primește un ajutor de dezvoltare de 2,9 miliarde de euro până în 2020.
Încă din 2008, cetățenii sârbi pot circula fără viză în Spațiul Schengen, România și Bulgaria.

Actul Serbiei este considerat de analiști un avertisment față de ezitările occidentale privind aderarea acesteia la blocul comunitar și este în acord cu politica președintelui sârb Aleksandar Vucic, care a promis să-și ducă țara în UE, menținând în același timp legături puternice cu Rusia, potrivit Bloomberg.

„Aceasta nu este o cale opusă ci complementară la politicile noastre europene și a căii spre Uniunea Europeană (UE). Este în interesul UE să avem o Serbie puternică economic și acordul de liber schimb cu EEU ne va oferi șansele”, a declarat premierul sârb după ceremonia semnării tratatului, citată de Balkan Insight.

Orientarea Serbiei spre Rusia (inclusiv prin cooperare militară) fost sancționată de oficialii UE.

„Serbia trebuie să se asigure că există compatibilitate între acordurile sale comerciale și de cooperare economică”, a declarat David McAllister, raportorul Parlementului European pentru Serbia.

(Citiți și: ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)

Acordul cu EEU ar trebui să aibă „o clauză de exit care să garanteze Serbiei că îl poate anula odată cu apropierea de UE”, a precizat oficialul european.

Ofensiva rusă în Balcani și noua cooperare militară

Memorandumul de aderare la Uniunea Economică Eurasiatică a fost semnat la doar o zi după ce Rusia a anunțat exerciții militare comune pe teritoriul sârb. Exercițiile urmează să se desfășoare săptămâna viitoare.

(Citiți și: „Exerciții militare comune Rusia-Serbia: Moscova își trimite rachetele S400 și Pantsir peste graniță”)

Este pentru prima oară când sofisticatul sistem S-400, împreună cu un sistem de rachete Pantsir vor fi scoase în afara granițelor rusești și vor participa la un exercițiu militar din străinătate, a transmis ministerul apărării de la Moscova.

De cealaltă parte, ministerul sârb al apărării a spus că exercițiile Slavic Shield 2019 sunt menite să simuleze ”folosirea unei grupe de luptă comune (…) pentru apărare (…) împotriva unor acțiuni inamice de recunoaștere și atac”.

Ofensiva rusă în Ungaria

Ungaria, vecina de la nord a Serbiei, este de asemeni țintită de politica externă a Rusiei, aparent susținută de politica guvernului maghiar de adversitate la adresa Bruxelles-ului.

Premierul maghiar Viktor Orban  susține ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei pentru agresiunea militară din Ucraina.

Ungaria a permis tranzitarea spaţiului său aerian de un avion rus ce transporta vehicule blindate BRDM-2 către Serbia, în pofida sancţiunilor UE ce vizează produsele militare de provenienţă rusească.

De asemenea, sediul Băncii Internaţionale de Investiţii (International Investment Bank – IIB, cu aspirația de a fi o alternativă la Banc Mondială) a fost mutat de la Moscova la Budapesta.

Autorităţile maghiare au decis să recunoască imunitatea diplomatică personalului acestei bănci (stipulat în statutul băncii), ceea ce a provocat nemulţumirea unui grup de senatori democraţi americani.

Serbia, între ofertele economice ale UE și Rusia

Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener comercial la țărilor din balcanii de Vest, cu schimburi de multe ori mai mari decât cele cu Rusia.

Ministerul Comerțului al Serbiei se așteaptă la creșterea cu 50% a exporturilor spre Rusia în următorii trei ani, de la mai puțin de  un miliard de dolari în prezent. Exporturile sârbe spre UE sunt de multe ori mai mari.

„Acordurile de liber schimb nu sunt un lucru rău, dar semnarea unuia fără a avea progrese simultane cu UE nu este un semnal bun”, a declarat Miroljub Labus, fost vicepremier iugoslav, dar și sârb între 2000 și 2006, citat de Bloomberg.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Criza care urmează și percepția ei”)

Politicianul citat consideră că, „totuși este un acord câștigător și pentru Rusia și pentru Serbia”.

Confruntate cu incertitudinea, statele din Balcanii de Vest s-au angajat deja să-și creeze propria piață comună în așteptarea aderării la UE. Serbia, Albania și Macedonia de Nord au anunțat planuri de consolidare a comerțului și de armonizare a stimulentelor pentru investitori.

Inițiativa este o manifestare aparent surprinzătoare de unitate după conflictele etnice violente din anii ‘90. Serbia, Macedionia de Nord și Albania au invitat Muntenegru, Kosovo și Bosnia-Herțegovina să se alăture lainițiativa unei piețe comune regionale, potrivit Bloomberg.

Economia Serbiei

Produsul intern brut (PIB) al Serbiei a fost de 50 de miliarde de dolari anul trecut după o creștere de 4,3%. Pentru 2019 este așteptată o creștere de peste 3%. Ca și anul trecut, însă, creșterea PIB se bazează pe investiții și exporturi.

91% din exporturi se îndreaptă spre UE (42,3% spre Zona Euro) iar restul spre Coministatea Statelor Independente (Rusia mai ales), în timp ce peste 61% dinimporturi vin din Ue și doar 11% din CIS.

Serbia a avut un deficit de cont curent de 5,2% din PIB anul trecut (6,9% estimat pe 2019), dar și un excedent bugetar de 0,6% din PIB (0,3%). Inflația este însă de numai 2%, iar datoria publică depășește cu puțin 50%.

Guvernul se împrumută pe termen lung la dobânzi de 2,7% (România la 4,1%).Investițiile străine directe nete de 2,8 miliarde de euro acoperă 6,1% din PIB.

Rata șomajului a scăzut până la 12,7% în 2018 de la 13,5% și se va apropia de 10%.

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.10.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Capitalul chinez intră în România via Ungaria – Bank of China Budapest își deschide sucursală la București

Vladimir Ionescu

A patra cea mai mare bancă din lume, Bank of China, își va deschide o sucursală la București în decembrie. Anunțul a fost făcut de… Mai mult

Stiri

Cum încearcă oamenii PSD să blocheze instituțiile: Șeful Casei de Pensii a intrat în concediu medical

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a acuzat, miercuri seară, că oameni numiți de PSD în funcții cheie din sistemul public încearcă să blocheze guvernarea prin tot felul… Mai mult

Europa

Un nou obstacol în fața Ursulei von der Leyen – Marea Britanie își va desemna comisarul după 12 decembrie

Victor Bratu

Ambasadorul Marii Britanii la UE, Tim Barrow (foto), a trimis miercuri seara o scrisoare Comisiei Europene în care anunță, potrivit Politico, că țara sa nu… Mai mult

Europa

OUG privind statutul cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără un acord, a… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Igor Dodon l-a desemnat premier pe un consilier prezidențial

Iulian Soare

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion… Mai mult

Europa

UE – 13 noi proiecte de apărare: România participă la 5, și conduce 2 dintre acestea

Victor Bratu

Statele membre UE au aprobat marți demararea a 13 noi proiecte sub umbrela PESCO, în care Franța va juca un rol predominant care reflectă dorința… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis: Nu am mai avut vacanțe în ultimii 2 ani, am stat să păzesc țara de PSD

Vladimir Ionescu

În conferința de presă organizată miercuri, la sediul PSD, președintele a fost întrebat despre vacanțele sale și despre imaginea unei zile de muncă la Cotroceni.… Mai mult