fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% în martie – acoperirea importurilor cu exporturi a coborât sub nivelul din 2010

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

11.05.2020

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

La obiect

România – penultima în UE la costul muncii, dar prima la creșterea lui

România s-a plasat în 2019 pe penultimul loc între statele membre UE în ce privește costul orar al muncii (întreaga economie, mai puțin agricultura și… Mai mult

08.05.2020

La obiect

”Ungaria nu mai este o democrație” – Raport ”Nation in Transit 2020” al Freedom House. Evaluarea libertăților în Europa

Ungaria nu mai este o democrație, Polonia coboară alarmant pe același drum, democrația în Balcani se deteriorează sub influența Chinei și Rusiei, iar UE nu… Mai mult

07.05.2020

Senatul a votat anularea impozitării pensiilor. Impact estimat de Ionuț Dumitru: 2,55 miliarde lei. Lista în așteptare a altor poiecte cu iz electoral

de Razvan Diaconu 6.9.2016

votSenatul a adoptat marți propunerea legislativă, inițiață de senatorul ALDE Cristiana Anghel, prin care se elimină impozitul de 16% datorat pe pensii. Același proiect mai interzice guvernului să modifice prin ordonanțe Codul fiscal.

De precizat că votul de marți din Senat vine în aceeași zi în care ministrul Anca Dragu a solicitat Parlamentul să ia măsuri pentru reîncadrarea în deficitul structural de 1%.

(Citiți și: Ministrul Finanțelor cere Parlamentului măsuri pentru reîncadrarea în deficitului bugetar structural de 1%)

Senatul este primă cameră sesizată, proiectul fiind adus în atenția Biroului Permanent în februarie 2016. Proiectului legislativ inițiat de Cristiana Anghel i s-au alăturat un număr de alți 53 de senatori PSD, ALDE și UNPR.

(Descărcați AICI expunerea de motive și lista celor care susțin proiectul)

În premieră pentru o inițiativă legislativă, Cristina Anghel a formulat o expunere de motive în care nu există niciun element economic, textul înaintat Senatului prin care se justifică necesitatea adoptării proiectului fiind unul politico-electoral.

Cristina Anghel lasă în sarcina Ministerului de Finanțe să calculeze, ulterior, impactul economic al proiectului său.

De precizat că proiectul a fost avizat favorabil de către Consiliul legislativ și respins de către guvern și, inițial, de Comisia de buget finanțe.

Comisia din Senat a fost solicitată în 2 rânduri să elaboreze raport suplimentar, în final acceptând, cu mici modificări, propunerea Cristinei Anghel.

ionut-dumitruIonuț Dumitru: Pare o cursă de promisiuni foarte periculoasă

Până la calculele exacte ale Ministerului de Finanțe, președintele Consiliului fiscal, Ionuț Dumitru, are deja o estimare a impactului inițiativei aprobate marți în Senat: 2,55 miliarde lei.

”Pe partea de impozite, impactul estimat este de 1,6 miliarde lei. Pe partea de CASS, impactul estimat este de 950 de milioane lei. Este un impact foarte mare. Problema este că mai sunt o serie de proiecte care așteaptă și care ar avea un impact enorm aupra bugetului de stat dacă sunt aprobate. De exemplu, promisa creștere a punctului de pensii ar avea un impact de 20 de miliarde lei. Pare să fie o cursă de promisiuni care este foarte periculoasă pentru stabilitatea bugetară în anii următori” declară Ionuț Dumitru.

Cum se impozitează acum pensiile – Situația la zi a bugetului de pensii

La finalul lunii iulie 2016, guvernul a operat prima rectificare a Bugetului de stat, trei sferturi din realocări ducându-se în sistemul de pensii și cel de protecție socială. Banii s-au tăiat în principal de la Transporturi, Cultură și Agricultură.

Potrivit noului Cod Fiscal, intrat în vigoare în ianuarie 2016, contribuţia de asigurări de sănătate în cazul pensionarilor se plătește pentru partea de venit care depăşeşte un punct de pensie. Punctul de pensie este cu 5% mai mare decât în 2015, respectiv 871,1 lei (față de 740 în decembrie 2015).

La un cuantum brut al pensiei de 1.200 de lei, contribuția la asigurările de sănătate este de 18 lei, iar impozitul este de 21 de lei.

Alte efecte ale proiectului

În forma actuală, Codul Fiscal nu poate fi modificat decât prin lege, iar schimbările nu pot intra în vigoare mai devreme de șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Având în vedere că și ordonanțele aprobate de guvern au putere de lege și se aplică imediat, senatoarea Anghel a propune ca în textul Codului Fiscal să se introducă un articol care interzice “modificarea și completarea prezentului cod prin ordonanțe”.

Prin urmare, în viitor Guvernul nu ar putea decât să elaboreze proiecte de lege pe care să le trimită apoi Parlamentului spre aprobare.

Proiectele electorale în așteptare:

Aflați în ultima sesiune din mandat, parlamentarii urmează să voteze o listă lungă de proiecte cu iz electoral, în special în ceea ce privește pensiile și pensionarii.

Senatorii vor mai decide introducerea pensiilor speciale pentru cadrele didactice.

De pensii speciale, prevăzute prin diverse alte iniţiative legislative, s-ar mai putea bucura consilierii parlamentarilor, personalul de pe ambulanţe sau instructorii de pe elicoptere.

O inţiativă a mai multor parlamentari PSD şi UNPR prevede acordarea anual, la cerere, a celei de-a 13-a pensii pentru persoanele cu un venit sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi care nu realizează alte venituri. Proiectul este pe lista Camerei Deputaţilor, for decizional.

Alte iniţiative vizează creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu, scăderea vârstei de pensionare pentru unele categorii sau creşterea pensiilor pentru foştii membri cooperatori din agricultură.

Un senator PSD propune ca persoanele cu funcţii bugetare în sănătate să primească pentru condiţii deosebit de periculoase un spor de 45-48% din salariul de bază.

Un alt proiect deja adoptat de Senat instituie prime pentru persoanele cu funcţii bugetare în apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, calculate la solda în funcţie de salariul de bază. Persoanele care au locuri de muncă sau operaţiuni deosebit de periculoase primesc un spor de 37-50%, cele cu locuri de muncă în condiţi foarte periculoase – 16-30%, iar cele cu locuri de muncă în condiţii periculoase – până la 16%.

Potrivit unui alt proiect iniţiat PSD, personalul de specialitate din cadrul Autorității Electorale Permanente primește acelaşi statut ca personalul din aparatul Parlamentului, adică vor avea o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării. Soarta proiectului va fi tranşată de Camera Deputaţilor, după ce Senatul l-a respins.

Mergeți în homepage ›

Etichete: , , , ,
Publicat la data de 6.9.2016

Un raspuns

 1. Ștefan A.
  6.9.2016, 7:59 pm

  Superba democratie .
  – Daca lucrezi , impozit de 16 % .
  -Daca esti pensionat (ca sint insuficienti cei speciali 🙂 , din tinerete , cu medie de cel putin 4 ori media pensiei palmasilor ) vei avea o majorare a pensiei deoarece nu se mai aplica impozitul pe venit (care oricum era sub 16 % deoarece prima mie de lei era scutita de impozitare ) . Democratie pura , egalitate in drepturi dar si in fata legii .
  Astept optimist sa vad cind si cum se vor duce din nou la FMI cu caciula in mana . Dupa ce “genii” avem ca deputati , e inevitabil .
  Sau din “putul gandirii” lor de “experti” ajunsi accidental deputati si senatori , vor inventa ceva taxe noi , marii altele ca sa aiba si ei de unde ciuguli ceva la adopost de reprosurile UE . Anul 2017 va fi plin de “surprize” .

Lăsați un comentariu


Stiri

ANRE a avizat 35 de proiecte depuse primării în Programul Termoficare

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis, până în prezent, 35 de avize pentru proiecte depuse în cadrul Programului Termoficare, cu o… Mai mult

Stiri

Peste 8 milioane de bolnavi cronici, acces redus la medicația zilnică – Patronatul Producătorilor Români de Medicamente

Vladimir Ionescu

Pandemia Covid a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente din România, cu achiziții de panică a unor produse, pe de o parte, și… Mai mult

Europa

Volkswagen, obligată să plătească compensații cetățenilor germani în scandalul Dieselgate

Iulian Soare

O curte federală a decis luni că Volkswagen trebuie să plătească compensații celor care au cumpărat autoturisme echipate cu motoare care manipulau emisiile de carbon.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, aranjamentele fiscale trebuie declarate la ANAF. Formularul de raportare, oficializat

AVOCATNET

Din iulie 2020, tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate la Fisc. Obligația a fost introdusă prin OUG nr. 5/2020, cea care transpune,… Mai mult

Stiri

”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de Guvernare nr. 94 – Sumarul

Redacţia

Înaintea detaliilor privind conținutul numărului 94 al CRONICILOR, câteva caracteristici ale celei mai înalte publicații din România – cu un concept neobișnuit, cu o expertiză… Mai mult

Stiri

Conpet face un pas către producţia de electricitate ”verde”

Adrian N Ionescu

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 25 mai: peste 200 de cazuri noi

Vladimir Ionescu

După opt zile de coborâre a numărului de cazuri Covid-19 nou diagnosticate s-a situat sub 200, trendul s-a schimbat duminică și este confirmat de comunicarea… Mai mult