joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 septembrie, 2016

Anca_Dragu_PaliuMinistrul Finanțelor, Anca Dragu, avertizeză Parlamentul, într-o scrisoare, că Bruxelles-ul ar putea sesiza Curtea Europeană de Justiție din cauza nerespectării de către România a Tratatului de guvernanță economică referitor la limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB.

Pentru a nu se întâmpla acest lucru, Dragu anunță legislativul că este nevoie de măsuri bugetare de „reîncadrare într-un deficit structural de cel mult 1% din PIB în cel mai scurt timp”.

Comisia Europeană „își exprimă în continuare anumite preocupări în ceea ce privește dispozițiile adoptate de România în vederea respectării TSCG” (Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii Economice și Monetare), explic[ ministrul în scrisoare, fiindcă legea responsabilității fiscal-bugetare nu are o putere juridică superioară legilor bugetare anuale pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați.


„În continuarea preocupărilor exprimate de Comisia Europeană trebuie remarcat că în practica bugetară națională recentă, respectiv legea 338/2015 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016, s-a recurs deja la derogarea de la legea care reglementează limitarea deficitului bugetar structural la cel mult 1% din PIB. Această derogare a fost determinată de măsurile adoptate în anul 2015 atât de Parlament, cât și de Guvern, care au avut ca efect diminuarea veniturilor bugetare (noul Cod fiscal) și majorarea cheltuielilor”, se menționează în scrisoarea citată de Agerpres.

Actuala planificare bugetară estimează depășirea respectivei limite și pe termen mediu:

„Din discuțiile tehnice informale cu Comisia Europeană a rezultat că aceasta va finaliza în luna septembrie procesul de analiză a modului în care statele semnatare respectă prevederile TSCG și va publica Raportul (…). În funcție de constatările acestui raport este posibilă sesizarea Curții Europene de Justiție privind nerespectarea de către România a articolului 3 alineatul 2„, mai precizează scrisoarea.

Dragu solicită Parlamentului să comunice opinia cu privire la acțiunile întreprinse în vederea atenuării sau eliminării preocupărilor Comisiei Europene și a respectării pe deplin a prevederilor acestui Tratat.


„Vă aducem la cunoștință necesitatea adoptării unor măsuri bugetare care să ne permită reîncadrarea într-un deficit structural de cel mult 1% din PIB în cel mai scurt timp”, mai precizează ministrul Dragu, în scrisoarea adresată conducerii Parlamentului.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. D-na ministru cui va adresati? Unor parlamentari in mare masura „habarnisti” care au „in lucru” masuri populiste? Care aplica tactica „dupa noi potopul”?Parlamentul sa ia masuri intr-un an electoral !?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

  1. D-na ministru cui va adresati? Unor parlamentari in mare masura „habarnisti” care au „in lucru” masuri populiste? Care aplica tactica „dupa noi potopul”?Parlamentul sa ia masuri intr-un an electoral !?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: