joi

25 aprilie, 2024

20 ianuarie, 2019

Senatorul ALDE Daniel Zamfir (foto) a solicitat duminică Băncii Naţională a României ca, începând de luni, să oprescă ”mecanismul artificial” de calculare a ROBOR.

Potrivit Mediafax, Daniel Zamfir a mai anunţat că îl va chema la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Într-o reacție oferită Digi 24, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a spus că senatorul ALDE  are ”probleme de înțelegere a pieței”, motiv pentru care acesta face ”un lung șir de confuzii”.


Discuția din Comisia economică de la Senat, programată pentru 29 ianuarie, ar urma să lămurească mecanismele ROBOR – despre care Daniel Zamfir afirmă că ar fi ”umflat de bănci în funcție de cotațiile alese de BNR”- și deprecierea leului, care senatorului ALDE i se pare suspectă.

Senatorul Daniel Zamfir spune că și Bogdan Chirițoiu, preşedinte al Consiliului Concurenţei, va primi o invitație similară pentru a da explicaţii despre o investigație asupra sistemului bancar românesc începută în urmă cu 10 ani, finalizată în urmă cu 7 ani, dar fără niciun fel de concluzii comunicate public.

Atacul lui Daniel Zamfir

„Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitaţi Mugur Isărescu, să prezinte explicaţii, şi preşedintele Consiliului Concurenţie, şi toţi autorii implicaţi. Am decis să fac publice aceste informaţii înainte de audiere pentru că eu le consider de interes public deosebit.

Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei pieţe libere, este o înţelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei”, a declarat Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice a Senatului, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul ALDE din Capitală.


Senatorul a prezentat date despre evoluția ROBOR şi declaraţii pe care le consideră contradictorii făcute în timp de guvernatorul Mugur Isărescu.

„ROBOR este aranjat între bănci, este umflat în funcţie de cotaţiile alese de BNR şi care stabilescă dobândă la care să se imprumute, când de fapt ROBOR ar trebui să se calculeze în funcţie de tranzacţiile între bănci. O să vedeţi ce diferenţă mare există între indicele ROBOR calculat în funcţie de cotaţii. Astăzi ROBOR se calculează în felul următor 10 bănci sunt alese, apoi timp de 15 minute, ele stabilesc o cotaţie la care se împrumută ele între ele. După 15 minute încetează procedura de fixing, de stabilire a ROBOR, după care în cursul zilei se continuă procedura de împrumut între bnci. Veţi vedea că atunci când se stabileşte ROBOR băncile, iar după acele 15 minute veţi constat că dobând e mult mai mică. De asta spun că cer BNR ca de mâine să pună capăt acestei practic şi prin pârghiile pe care le are să stabilească ROBOR în funcţie de tranzacţiile care se fac şi nu în funcţie de cotaţii, pentru că veţi vedea că sunt bănci care cotează intenţionat la valori mari, doar ca să ridice acest indice al ROBOR care afectează de ani de zile împrumuturile românilor”, a mai declarat Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE a adăugat că s-a întrebat şi dacă BNR intervine în cursul valutar, în contextul în care cursul de schimb leu/euro a ajuns vineri la un maxim istoric de 4,6975 lei, precizând că Mugur Isărescu va fi întrebat şi despre aceste aspecte.

„BNR intervine în cursul valutar? Creşterea de zilele astea a cursului valutar este sau nu cu intenţie din partea BNR? Răspunsurile acestea le vom afla sper la audierea domnului Isărescu la Comisia economică”, a mai spus parlamentarul ALDE.

De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii începute 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie.

„Investigaţia a început în 2008 şi s-a terminat în 2011, însă s-a terminat cu nicio rezoluţie. Nu a fost tras nimeni la răspunde şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe. Trebuia să existe un ordin al preşedintelui de închidere a acestei investigaţii să ştim că nu este nimic acolo. Pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la dosar. Dacă aceste documente fac obiectul cercetării altor instituţii ale statului, e perspectiva lor. Eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public. Poate găsi aceste documente la Consiliul Concurenţei sau la Comisia economică, le pot prezenta oricând”, a declarat Daniel Zamfir.

Întrebat ce va face în cazul în care Mugur Isărescu şi Bogdan Chiriţoiu nu vor veni la audiere, Daniel Zamfir a spus că nu vrea să se gândească la acest lucru, însă a amintit despre obligaţia de a participa la audierea unei comisii, invocând cazul Laurei Codruţei Kovesi care a fost chemată în mai multe rânduri la comisia specială de anchetă a alegerilor din 2009, iar fosta şefă a DNA a refuzat participare.

Reacție BNR

„Piața ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani si acum s-a trezit dânsul să spună că e manipulată. (….) Face un lung șir de confuzii și reintrepretări și încearcă să lanseze o confuzie totală”, a declarat pentru Digi 24, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

El a mai spus că senatorul ALDE are ”probleme de înțelegere a pieței””și că mecanismul pentru ROBOR este unul extrem de transparent, fiind comunicat în permanență de BNR.

”Piața ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani și acum s-a trezit dânsul să vadă că e manipulată sau ceva de genul ăsta, dacă am înțeles bine, și a venit cu niște mailuri de acum 10 ani. Am ajuns la #10yearschallenge cu dânsul? Introducerea ROBOR-ului explicit în rate s-a făcut în 2010. Deci e un lung șir de confuzii și greșeli și rele interpretări cu care ne-am obișnuit. E absolut rizibil, din păcate, însă trăim cu toții în această confuzie totală pe care încearcă dânșii să o lanseze.

Banca Națională are ca obiectiv principal stabilitatea prețurilor, adică inflația. Principalul instrument cu care reacționează este dobânda de politică monetară. În jurul acesteia, se stabilește culoarul de variație. În funcție de acest culoar variază ROBOR-ul în piață. Așa funcționează piața în toată lumea. Dacă dl Zamfir are probleme de înțelegere a pieței, eu îl înțeleg. Pentru că dânsul spunea că nu se pricepe la chestiuni juridice, că nu e jurist. Nici economist nu e, ca să se priceapă la chestiunile astea.”, a afirmat Dan Suciu.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 2,93%, de la 2,90% joi, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR).

Cursul de schimb leu/euro a atins vineri un nou maxim istoric, de 4,6975 lei, ca urmare a unei creşteri de 0,18% faţă de joi, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR). Aceasta este a patra zi de creştere consecutivă, continuând tendinţa de săptămâna trecută.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: