marți

19 martie, 2024

9 decembrie, 2021

România nu-i poate păcăli pe partenerii europeni, iar Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) trebuie desființată, cu întoarcerea la DNA a competențelor pe corupție, a declarat joi Crin Bologa, șeful Direcției Naționale Anticorupție. Altfel, a adăugat acesta, României îi va fi blocat accesul la fonduri europene.

Desființarea SIIJ a fost cerută de Comisia Europeană, Comisia de la Veneția (organism al Consiliului Europei) și de Grupul de state împotriva corupției (GRECO, tot al Consiliului Europei), întrucât nu oferă suficiente garanții pentru independența magistraților.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat dreptate instituțiilor internaționale și a cerut autorităților naționale să respecte dreptul european, arătând că acesta are prioritate în fața legislației naționale, inclusiv a Constituției.


Fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, a elaborat un proiect de lege pentru desființarea SIIJ, însă UDMR și PNL nu au susținut varianta acestuia, cu revenirea competențelor Secției către parchetele competente. În mod concret, cele două partide doresc să evite investigarea faptelor de corupție ale magistraților de către DNA, așa cum era înainte ca Legea 304 pribvind organizarea sistemului judiciar să fie modificată în timpul mandatului lui Tudorel Toader.

Întrebat, la RFI România, dacă Secția specială ar trebui desființată complet sau desființată și apoi reînființată sub altă denumire, așa cum a propus coaliția PSD – PNL – UDMR, șeful DNA a afirmat:

”Noi, ca stat, nu vom putea păcăli partenerii europeni.

Dacă noi, ca stat, nu îndeplinim obligațiile pe care singuri ni le-am asumat, atunci degeaba desființăm, vopsim, revopsim, pentru că ni se va bloca accesul la fondurile europene (…).


Acest SIIJ trebuie desființat în totalitate și competența trebuie să revină partajat, așa cum era înainte, Parchet General-DNA-parchetele curților de apel și DIICOT”.

DNA cere clasei politice să elimine modificările aduse legilor justiției de fostul guvern PSD – ALDE

Declarația a fost făcută de Ziua Internațională a Anticorupției, ocazie cu care DNA a transmis un comunicat în care lansează un apel către guvern și Parlament pentru eliminarea prevederilor ce instituie o imunitate de facto pentru unele categorii de persoane:

„Demersurile pentru eliminarea amendamentelor la legile justiţiei care au afectat independenţa şi eficienţa sistemului judiciar şi crearea unei impunităţi de facto a unei categorii importante de persoane în faţa unor posibile suspiciuni de corupţie devin o datorie asumată în faţa cetăţenilor de către guvern şi Parlamentul României”.

DNA se referă la modificările aduse legilor justiției, între 2017 și 2019, de fostele guverne PSD – ALDE. Aceste intervenții au atras critci dure din partea instituțiilor europene și au dus la prelungirea monitorizării statului de drept prin MCV.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis și el un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie, în care afirmă că România are nevoie de legi clare și de instituţii funcţionale, pentru a sancţiona încălcarea legii.

De asemenea, șeful statului face referire în comunicat la implicarea societății

„Conştientizarea şi interiorizarea unor valori precum echitatea, dreptatea, imparţialitatea, cinstea, adevărul, profesionalismul, respectul faţă de reguli sunt repere care trebuie transmise începând din familie şi de la şcoală. Acestea stau la baza unor comportamente integre ale cetăţenilor (…)

Blamul societăţii, neacordarea încrederii şi a votului unor politicieni corupţi, atitudinea civică faţă de orice abatere de la standardele de integritate europeană sunt aspecte la fel de importante”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: