miercuri

17 aprilie, 2024

3 februarie, 2022

Christina Verchere (foto), directoare genrală (CEO) a OMV Petrom (SNP), acuză „povara fiscală în ceea ce priveşte gazele naturale (care) descurajează investiţiile noi. Regimul de impozitare este de şase ori mai mare decât media UE; pentru offshore este chiar mai mare, de zece ori peste media UE”, spune oficialul SNP într-un interviu acordat Agerpres.

 Declarația vine în contextul reînnoririi promisiunilor oficiale românești că Legea offshore va fi modificată în această legislatură. Prima dată promisiunea a fost făcută în 2019. Prevederile legii, considerate inacceptabile, au determinat Exxon Mobile și OMV Petrom să amâne decizia finală de investiții în exploatarea zăcământului Neptun Deep.

Christina Verchere lasă să se înțeleagă că modificările la Legea offshore ar trebui să fie cu atât mai favorabile cu cât prețurile la gaze au crescut. Impozitul suplimentar pe veniturile din volumele de gaze noi și redevențele se calculează în funcție de prețul de piață.


„Într-un context de piaţă cu preţuri ridicate la gaz, impozitarea suplimentară şi preţul de referinţă pentru redevenţele pe gaze fac ca mediul investiţional să fie şi mai neatractiv. În calitate de producător de gaze, în 2021, nu am beneficiat de preţurile mari la gaze, întrucât povara fiscală a ajuns la 47% din veniturile de gaze”, spune șefa OMV Petrom (SNP).

Totodată, declarația este și o reacție implicită la tentația unor factori politici de a crește impozitarea companiilor energetice în condițiile scumpirii energiei.

Când se vor extrage gazele din Neptun Deep – Marea Neagră?

Cât privește Legea offshore, amânarea repetată a modificării ei „a dus la încă o amânare a deciziei finale de investiţie până în anul 2023” în exploatarea zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră.

„Avem resurse suplimentare de gaze naturale, deja descoperite şi evaluate, cum este Neptun Deep, care nu au putut fi deblocate din cauza cadrului legislativ nefavorabil”, a spus Christina Verchere.


Directoarea generală a OMV Petrom nu s-a referit însă la noile complicații legate de exploatarea zăcământului.

Din cauza Legii offshore, partenerul american al OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, ExxonMobil, a decis să-și vândă participația la Neptun Deep, s-a ajuns la un acord cu Romgaz, dar semnarea contractului de 1,07 miliarde de dolari întârzie.

Motivele invocate pentru întârzire ar fi formale, dar în același timp, lucrurile s-au complicat.

ExxonMobil și OMV Petrom au cerut Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) să amâne termenul până la care trebuie să declare oficial că zăcămintele pe care le-au dscoperit au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică, potrivit Profit.

ANRM a fost de acord, dar trebuie să aprobe și Guvernul.

Ce a mai spus Christina Verchere

  • „Am avut cea mai mare contribuţie la bugetul de stat, de aproximativ 12,3 miliarde de lei.
  • În 2021, ne-am onorat toate angajamentele, fără a modifica preţurile pe perioada contractului. Deoarece majoritatea au fost încheiate înainte de creşterea preţurilor la gazele naturale, preţul nostru realizat a fost semnificativ sub preţul BRM/CEGH.
  • Cel mai important este că am asigurat cantităţile contractate pentru clienţii noştri, în ciuda scăderii producţiei noastre interne.
  • În continuare, ne intensificăm investiţiile în Explorare şi Producţie pentru a atenua declinul natural. Planificăm aproximativ 2,6 miliarde lei pentru acest segment de afaceri în 2022, în funcţie de climatul investiţional.
  • Cu toate acestea, soluţia pentru asigurarea energiei pentru România o constituie deblocarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră.
  • Un sistem energetic sănătos se bazează pe investiţii: pentru dezvoltarea de noi resurse, pentru construirea de capacităţi de producţie cu emisii de carbon reduse sau zero, pentru modernizarea infrastructurii şi, mai ales, pentru a asigura energie mai curată pentru consumatori.
  • Ne-am luat angajamentul de a sprijini tranziţia energetică a României şi am propus cel mai mare plan de investiţii private din sectorul energetic: 11 miliarde de euro până în 2030. Avem nevoie însă şi de angajamentul politic pentru a restabili climatul investiţional în vederea realizării acestui plan.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: