vineri

19 aprilie, 2024

8 ianuarie, 2020

Grupul petrolier american Exxon Mobil a confirmat că analizează ieşirea din proiectul de exploatare a gazelor din perimetrul offshore Neptun Deep din România și că a pune la dispoziție informaţii potenţialilor cumpărători, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, citat de Reuters.

Todd Spitler, purtătorul de cuvânt al Exxon, a declarat că nu a fost identificat un cumpărător şi nu s-a ajuns la acorduri cu alte grupuri.

Totodată, „intenţionăm să ne continuăm rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv prin continuarea demersurilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare”, a spus Todd Spitler.


Participaţia de 50% pe care o deţine Exxon Mobil la proiectul offshore Neptun Deep ar avea o valoare de aproximativ 250 milioane de dolari, potrivit unei estimări din noiembrie a unor surse apropiate dosarului, citate de Reuters.

Luni seară, premierul Ludovic Orban a confirmat intenţia Exxon de a-şi vinde participaţia de 50% din proiectul Neptun Deep şi a avansat ideea că Romgaz s-a putea alătura unui consorţiu format din OMV Petrom şi o a treia companie pentru a dezvolta proiectul. Ludovic Orban a adăugat că grupul rus Lukoil a solicitat informaţii cu privire la această vânzare.

(Citiți și: „Guvernul preferă un cumpărător din UE sau NATO pentru participaţia ExxonMobil la Neptun Deep”)

Proiectul la care ExxonMobil şi OMV Petrom dețin participații egale a fost supendat, cele două companii neluând decizia finală de investiții în exploatarea perimetrului , din cauza regimului fiscal şi a înăspririi reglementărilor.

Reuters precizează că pentru o eventuală vânzare a participaţiei Exxon Mobil este nevoie de aprobarea Guvernului României.


Vânzarea participaţiei la Neptun Deep ar aduce mai aproape grupul american de obiectivul său de a strânge 15 miliarde dolari din vânzarea de active până în 2021.

Reuters aminteşte că primele zvonuri referitoare la planurile Exxon Mobil de ieşi din proiectul offshore Neptun din România au apărut anul trecut, dar nici compania americană şi nici Guvernul României nu le-au confirmat în mod oficial, până acum.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: