marți

16 iulie, 2024

26 septembrie, 2023

Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00 , în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale. Amendamentele parlamentarilor la proiectul Executivului pot fi depuse până la ora 13.00, a stabilit conducerea Parlamentului.

Guvernul Ciolacu îşi asumă răspunderea marţi, în Parlament, pe un proiect de lege care cuprinde mai multe măsuri fiscale. Proiectul a fost aprobat luni după-amiaza de Guvern, forma oficială a proiectului fiind prezentată înainte de ședință, iar parlamentarii pot depune amendamente până marți, la prânz.

(Citește și: ”Document – Forma finală a măsurilor fiscal-bugetare adoptată de Guvern”)

Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, însă va fi emisă separat o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură, „pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă”, anunţa purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după şedinţa de guvern.


El precizat că va fi o hotărâre de guvern separată care va reglementa creşterea salariului minim pe economie cu 10 procente, la 3.300 lei.

(Citește și: ”Aviz Negativ: Consiliul Economic și Social desființează măsurile fiscale pregătite de Guvernul Ciolacu”)

Proiectul guvernului a primit aviz negativ din partea CES și a generat ample reacții negative din partea mediului de afaceri.

Procedura asumării răspunderii guvernului

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.


Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: