Plenul Consiliului Economic și Social a emis luni un aviz nefavorabil (AICI-LINK) pe proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pe care Guvernul Ciolacu urmează să își asume răspunderea în fața Parlamentului.
În ciuda avizului negativ, proiectul de lege cu măsurile fiscale a fost aprobat în sedința de guvern.
Între motivele invocate în sprijinul acestei decizii:
- Măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare. Guvernul și-a propus să colecteze 100 miliarde lei (85%) din mediul privat și doar 16 miliarde lei (15%) din eficientizarea cheltuielilor publice, or acest dezechilibru trebuie ajustat.
- Acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creștere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-au dovedit în trecut că au avut un efect contrar, fiind foarte probabil ca, în urma acestor măsuri, veniturile la buget să scadă, în loc să crească. Creșterea fiscalității stimulează tendințele evazioniste, iar autoritățile statului s-au dovedit până în prezent incapabile să țină sub control fenomenul evaziunii și muncii la negru.
- Restricțiile referitoare la facilitățile acordate IMM sunt nejustificate. Guvernul nu ține cont de trăsăturile specifice ale acestei categorii de agenți economici, iar premisa de la care pornește fundamentarea creșterii impozitului pe cifra de afaceri are la bază o ipotetică rată a profitului de 12,5%, care s-ar realiza în medie în sectorul IMM.
- În contextul în care țara noastră înregistrează o rată foarte mică de colectare a taxelor, statul trebuie să ia măsurile necesare pentru îmbunătățirea modului de colectare, având în vedere că statul colectează venituri în valoare de 26% din PIB, față de o medie europeană de 40% din PIB
- Impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor nu se justifică sub nicio formă, companiile vizate sunt IMM, care sunt cele mai vulnerabile și așa supuse de 3 ani la multiple șocuri.
- Impozitarea pe cifra de afaceri este o măsură care va avea efecte negative asupra economiei și va influența negativ perspectivele de dezvoltare economică. Va scădea competitivitatea exporturilor și se va transfera în preț ca o TVA
- Restricționarea/reducerea facilităților din domenii considerate anterior de către Guvernul României ca fiind ”sector prioritar, de importanță națională pentru economia românească”, respectiv sectoarele IT, construcții, agricultură, industrie alimentară sunt nejustificate și sunt de natură să scadă competitivitatea și atractivitatea pentru investitori
- Restricțiile propuse referitoare la numărul contractelor de muncă ale angajaților din domeniile în care se acordă facilități este de natură să încalce dreptul la muncă
- Comasarea unităților de învățământ sub 50 de angajați, care implică reducerea numărului de angajați de la fiecare unitate comasată, conduce la un blocaj clar în funcționarea respectivelor unități școlare.
***
(Citiți și: ”Șamanii și vracii economiei: oamenii din spatele măsurilor fiscale”)
***